SEKS SONRASI ALIŞKANLIKLARI

Seksten sonra yatakta fişi çekilen makine gibi kalmak tatsız mı geliyor? Uzmanlar bu konuda sana hak veriyor. Orgazmın da ötesine geçerek tatmin olmanın tam sırası!

Beş yıldızlı bir seksten sonra ışıldadığını hissediyorsun ve çift shot latte içmiş gibi enerji dolusun. Ancak partnerin beş yıldızı kaptıktan sonra sana sırtını dönerek uyku moduna geçiyor ya da mutfağa gidiyor ve kendine bir sandviç hazırlıyor. Bu durum, Oscar’a aday olacak bir filmi sinemada izledikten sonra birdenbire kalabalık ve aydınlık bir caddeye dalmaya benziyor. Oysa salonu hemen terk etmek yerine sinemanın klimalı ortamında kalabilir, jeneriği sonuna kadar izleyerek filmin atmosferini sindirebilirdin!

Seksten sonra ne yapıyorsun?

Ateşli bir ön sevişme ve G noktana yapılan bir keşif sonrasında orgazma ulaştın diyelim… Peki, sonrasında konuşmak, öpüşmek veya sarılmak da olmazsa olmazlar arasına girmeli mi? Cinsellik ve İlişki Uzmanı Christina Spaccavento’ya göre cevap, evet! Spaccavento, “Birçok insan için seks yalnızca fiziksel haz değil, aynı zamanda birine bağlı ve yakın hissetmenin de bir yolu. Bu insanlar için sevişme sonrası da ön sevişme kadar önemli” diyor.

Seksten sonra nasıl hissediyorsun? 

Archives of Sexual Behavior’da yayımlanan ve seks sonrası cilveleşmenin, ilişkideki ve yataktaki tatmin duygusu ile arasındaki bağı inceleyen bir araştırma da bunu destekliyor. Araştırmaya göre seks sonrasında sevgiyi hissetmek, çiftlerin hem ilişkiden hem de yatak performansından daha memnun olmasını sağlıyor. Ayrıca araştırma süresi boyunca “sevişme sonrası eylemlerini” arttıran çiftlerin, üç ay sonunda daha mutlu hissettiği de belirtiliyor.

Peki, ilk adımın ne olmalı? Spaccavento, “Öncelikle partnerinle beraber, sevişme sonrası için biraz zaman ayırın. Bu, aynı zamanda günlük stresten kurtulmak için de mükemmel bir yol olabilir” diyor ve ekliyor; “Ayrıca bu süreyi sevişirken nelerden hoşlandığını ve dokunulmasını istediğin bölgeleri konuşarak da geçirebilirsin.”

Partnerinle arandaki yakınlığı arttırmak mı istiyorsun? Cinsel birleşme sonrası yapılan sohbetler, bu konuda mucizeler yaratabiliyor. Connecticut Üniversitesi araştırmacılarının bulgularına göre insanlar, yaşadıkları orgazm sonrasında pozitif duyguları ve önemli bilgileri paylaşmaya daha meyilli oluyor. Bunun için muhtemelen orgazmdan hemen sonra beynini dolduran “aşk hormonu” oksitosine teşekkür etmelisin. Bu hormon, aynı zamanda daha fazla güven duygusuyla ve daha az sosyal tehdit algısıyla ilişkilendiriliyor. 

Bu sebeple de çiftler seks sonrası önemli şeyleri birbiriyle paylaşmaktan çekinmiyor.

Yine de maalesef erkekler bizim “derin ve anlamlı” olarak nitelendirdiğimiz bu sohbetlere karşı daha az istek duyuyor. Araştırmanın yazarı Amanda Denes, bunun sebebini erkeklerin daha fazla testosteron salgılamasına bağlıyor. Hâliyle testosteron oksitosini bastırınca, sohbet de başka bir bahara kalabiliyor.

Seks sonrasında erkekler…  

Eğer sen yastık sohbeti isterken partnerin sadece yastığa sarılıp uyumak istiyorsa, yalnız değilsin! Michigan Üniversitesi ve Albright College’ın yaptığı bir araştırmaya göre, seks sonrası partneri hemen uykuya dalan kadınlar, sarılarak yakın hissetmeye daha büyük bir istek duyuyor. Araştırmanın ortak yazarı Susan Hughes, “Eşlerden birinin diğerinden önce uyuyakalması, bağlılığa ve ileriye dönük sohbetlere kapalı olduğunun bilinçsiz bir dışavurumu olabilir” diyor. (Korkularımızı haklı kıldığın için sağ ol Susan.)

Tabii biyolojik etkenleri de göz ardı etmemek lazım. Spaccavento, “Seks sırasında orgazma ulaşmak için fiziksel bir beklenti vardır. Bu beklenti gerçekleştiğinde enerji dışarı atılır ve birçok erkek yorgun hissederek dinlenmek ister” diyor. Eğer bu durum sürekli oluyorsa ve sen bundan dolayı rahatsız hissediyorsan, partnerinle konuşman en iyisi. Ancak zamanlama önemli. Spaccavento, partnerin kapıdan girer girmez (ya da seviştikten hemen sonra) böyle bir tartışmaya girmemeni tavsiye ediyor ve ekliyor; “Onunla konuşmak için uygun bir anı kolla. Konuşmaya başladığınız zaman ‘ben … hissediyorum’ kalıbını kullanarak olayı kendi tarafından nasıl yorumladığını anlat ve neye ihtiyacın olduğunu belirt ki davranışlarını nasıl değiştirmesi gerektiği konusunda net bir fikri olsun.”


Seks sonrasında ufak dokunuşlar
Seks sonrasındaki sarılma ve öpüşmeler bazıları için ön sevişmeye geri dönmek anlamına da gelebiliyor tabii. O kendini yorgun hissederken sen ikinci bir seansa hazırsan ne olacak? Seksolog ve İlişki Uzmanı Nikki Goldstein, yaklaşımını değiştirmen gerekebileceğini söylüyor: “Seks sonrasında erkek yorgun ve isteksiz olabilir. Ve genelde sen bu durumun aksine enerji dolusundur. Bu tavrını, ‘benimle ilgilenmiyor ve beni tatmin etmek gibi bir derdi yok’ olarak algılama. Her şey bedenlerimizin nasıl çalıştığıyla ilgili ve herkesin bir sınırı var. Eğer aradaki farkı anlamıyorsan, yok yere kalbin kırılabilir.”

Partnerin seksten sonra yorgunsa…

Enerjini içinde tutmana ise gerek yok çünkü alternatif bir yolumuz var. Goldstein, “Eğer partnerin seks sonrasında sürekli yorgun olduğunu belirtiyorsa, ön sevişmeyi uzatabilirsiniz. Onun sevişme sırasında ya da öncesinde sana orgazm yaşatacak şekilde motive olmasını sağlayabilirsin. Böylece seks sonrası birbirinize sarılıp, sıcaklığınızın tadını çıkararak bağ kurabilirsiniz” diyor.

Bunu gün boyu bir şeyler atıştırma ihtiyacı duymaktansa, protein yönünden zengin, doyurucu bir kahvaltı yapmak gibi düşünebilirsin. Sen az yiyip sık sık ara öğün yapmayı seviyorsan bu cazip gelmeyebilir ama olaya bir de şu tarafından bak: En azından doyuma ulaşmış olacaksın!

BENZER YAZILAR