KENDİ İŞİMİ KURMAK İSTİYORUM!

Kurumsal hayatın getirdiği bazı zorluklar, seni kendi işini yapmaya yöneltmiş olabilir. Öncelikle tebrikler! Ancak kendin için doğru işi kurarken de dikkat etmen gereken bazı noktalar var. Projenin gerçekleşebilirliğini teste tabii tutmaya ihtiyaç duyabilirsin; fakat fikirlerinin girişimci ruhun için bir sınırı yok. 

1/ Beyin fırtınası yap

Bir iş ya da takım projesi için sahip olduğunuz her fikri bir kenara not et. Hiçbir şeyi unutma çünkü bazıları kulağa tuhaf gelse de yapılabilir nitelikte olabilir. Dünyayı gezerken milyoner olmak istiyorsan bile, fikirlerini  yaz.  Bunu yapmayı başaran insanlar var!

2/ Değerlendir

Kendine bir gün ver, ardından listeni incele ve ilk beş fikrini seç. Her birinin artı ve eksilerini yaz. Neyden zevk alabileceğini ve her fikrin için mücadele ederken gerçekten ne yapabileceğini listele. Pratik becerileri, iş ve yaşam deneyimi açısından, her fikri destekleyebilecek varlıklarını belirle. Son olarak, fikrine engel olabilecek şeylerin listesini yap. Çoğu şeyin aslında hiçbir şekilde engel olmadığını unutma. John Williams’ın tekerlekli sandalye kullanan ama model olmak isteyen bir müşterisi var.  Kendisi, uzmanlık alanı engelli modeller olan bir ajans tarafından keşfedildi.

3/ Vizyonunu açık bir şekilde anla

Hangi deneyiminin bu fikrin hoşuna gitmesini sağladığını kendine sor. Örneğin, kafelerde oturmayı sevdiğin için de bir yer açmak isteyebilirsin. Bir kafe açmanın sana gerçekten istediğinizi verip vermeyeceğini düşün. Daha iyi bir yol var mı? Bir kafede çalışmak; aslında paraları saymak, kasayı yönetmek ve ekip üyeleriyle kimi zaman tartışmak gibi pek hoş olmayan detayları da içeriyor.  Şimdiki işin, serbest olarak ve kafeden çalışmana imkan tanıyor mu?

4/ Yetenekli olduğun alanların farkına var

Seni iş hayatında eşsiz olarak  başarıya ulaştırabilecek bir şey var mı? Ofis çalışanlarına kahve satan bir uygulama geliştirmeniz için fikrinin olduğunu varsayalım. Bu muhteşem bir fikir olsa da, teknik olarak bilgi sahibi olup olmadığını düşünmelisin. Grafik tasarım hakkında çok şey biliyor musunuz? Kahve çekirdeklerinin kaynağı hakkında bilgin var mı? Catering konusunda aklındakiler neler? Bu sektörlerde irtibat kurabileceğiniz kişiler var mı? Konuyla alakalı becerilere sahip değilsen yine başarabilirsin, ancak çok daha zor olacak.

5/ Yap

Bir fikir seç ve 30 gün boyunca onu yap. 30 günden sonra fikrin işe yaramayacağının farkına varırsan, bu harika bir haber. Zira artık başka bir fikrini denemekte özgürsün.

 

BENZER YAZILAR