Her kadının belirli aralıklarla yaptırması gereken testler var. Ufak belirtileri bile görmezden gelme ve bu konuda bilinçlen diye, sana yaptırman gereken 8 testi anlatıyoruz.
Diyabet testi
Neden?
Sürekli susama hissin varsa ve sık sık idrara çıkıyorsan, ağzında sürekli pamukçuk oluşuyorsa, nedensiz kilo veriyorsan ya da sürekli yorgunsan doktorundan idrar testi yapmasını iste.
Ne sıklıkla?
Diyabet, hayatının herhangi bir aşamasında kendini gösterebilir ama genellikle işaretlerini önceden fark edersin. Yukarıdaki belirilerden herhangi birinden şikayetçiysen doktoruna mutlaka danış.
Ben Kontrolü
Neden?
Erken teşhis, bir benin cilt kanseri melanomaya dönüşmesini engelleyebilir.
Ne sıklıkla?
3 ayda bir kendi vücudunu kontrol et. Benlerini incelerken şu kriterlere dikkat et: Sınırlar düzenli olmalı, asimetrik olmamalı, renklerde değişim olmamalı, benin çapı 7 milimetreden fazla olmamalı, herhangi bir değişim gözlenmemeli. Şüphe uyandıran bir durum varsa, ne yapman gerektiğini biliyorsun.
Cinsel Hastalıklar
Neden?
Cinsel açıdan aktif kadınlar, Smear testinin yanı sıra cinsel yolla bulaşan hastalıklar için de test yaptırmalıdır.
Ne sıklıkla?
Farklı insanlarla birlikte oluyorsan ya da cinsel ilişki sırasında korunmuyorsan, her ay doktoruna git. Eğer tek eşliysen, ilişkiye başladığınızda partnerinle beraber kontrolden geçin. Genital bölgeede kaşınma, yanma, anormal bir akıntı, rahatsızlık, karın bölgesinde basınç hissediyorsan, ya da ateş ve grip gibi belirtiler bir türlü geçmiyorsa doktorunla konuş.
Smear Testi
Neden?
Smear testi, rahim ağzında tedavi edilmezse kansere dönüşebilecek hücre değişimlerini tespit eder. Erken teşhis, rahim ağzı kanserini yüzde 75 önlüyor.
Ne sıklıkla?
25-49 yaşları arasında 3 yılda bir bu testi yaptırman istenir. 25 yaşın altındaysan ya da cinsel ilişki sonrasında acı hissi, anormal akıntılar, adet dönemleri arasında ya da cinsel ilişkiden sonra kanama gibi durumlarda doktoruna danışmalısın. Adet döngünün tam ortası, yani adetin ilk gününden 14 gün sonrası Smear testi için en uygun zaman.
Tansiyon Kontrolü
Neden?
Yüksek tansiyonu kontrol etmek için hiçbir zaman erken değil. Özellikle kilo problemin varsa, ailende yüksek tansiyon varsa ya da alkol tüketimi konusunda aşırıya kaçıyorsan…
Ne sıklıkla?
Sık sık bayılacakmış gibi hissediyorsan, başın dönüyorsa, bulanık görüyorsan, bulantı ve dengesizlik gibi şikayetlerin varsa tansiyonunu kontrol ettir. Zira bunlar hipertansiyon işareti olabilir.
Memelere dikkat!
Neden?
Memelerini düzenli olarak ellemeye alışmalısın. Farklı dönemlerde nasıl olduklarını bilmen önemli. Bazı kadınların memeleri adet döneminden önce, bazılarınınki ise sonra yumrulu olabilir.
Ne sıklıkla?
Sık sık. Duştayken memelerine dokunarak senin için normalin ne olduğunu anlamaya çalış. Sadece yumrulara değil, cildin buruşmasına ya da çukurlaşmasına da dikkat et. Memenin ucunda kırmızılık ya da geçmeyen bir döküntü, kanama, akıntı varsa, ağrı hissediyorsan bu da önemli olabilir. 40 yaşından sonra her yıl mammogram çektirmende fayda var.
Kolestrolü unutma
Neden?
Yüksek kolestrol, genetik olabilir. Bu nedenle ailende varsa sen de test yaptır. Kalp krizi ve felç riskini artıran yüksek kolestrolün en büyük risk faktörleri de sigara içmek ya da aşırı kilolu olmak… Ancak birçok zayıf ve fit insanda hiçbir belirti olmadan da yüksek kolestrol çıkabiliyor. Bu nedenle test yaptırmak her zaman iyi fikir.
Ne sıklıkla?
5 yılda bir.
Bağırsaklarını dinle
Neden?
Yorgunluk, kilo kaybı, şişkinlik ve rahatsız bağırsak sendromu gibi belirtiler, gluten intoleransı olan çölyak hastalığını işaret edebilir. Bu belirtiler varsa doktorundan kan testi yapmasını iste. Yakın bir aile üyende hastalık varsa belirtiler olmasa bile test yaptır. Her 100 kişiden biri bu rahatsızlığı yaşıyor ama sadece yüzde 24’üne teşhis konuyor.
Ne sıklıkla?
Tek bir kez. Eğer teşhis konursa hayatının geri kalan kısmında glutensiz beslenmen gerekir.