SABAH İNSANI OLMANIN YOLLARI!

Cep telefonunun çalmadığı, e-posta kutuna yeni bir mesajın düşmediği sihirli bir dünya düşün. Aslına bakarsan,  böyle bir dünya var: Sabahın erken saatleri. Vücut saatinin yüzde 50’si genlere ve yaşına bağlı olsa bile (10 senede bir 30 dakika erken uyanıyoruz), nörolog Dr. Kirstie Anderson’a göre, diğer yüzde 50’si uyanma egzersizi uygulayarak kesinlikle eğitilebilir…

UYANMAK İÇİN İYİ BİR NEDEN BUL

Haydi, dürüst ol! Diş hekimine kendi rızanla gitmek bile sana zor geliyor, değil mi? Aynı şekilde, sabahları biyolojik olarak şanslı değilsen ya da sabahın 5’inde saçına fön çektirme zorunluluğun  yoksa, erken kalkmak içinden gelmiyor. Sabah erken saatte kalkmak için, kendine erken saatte yapman gereken görevler yarat. Mesela mesai öncesine bir toplantı koymayı dene ya da bir spor dersine yazıl.

 İLK GÜNDEN ZORLAMA

Erken kalkmayı uzun vadeli bir alışkanlık haline getirebilmek için hedefine doğru yavaş yavaş ilerlemeyi dene. Hedeflediğin kalkış saatine (sabah 08.00 yerine 06.00 diyelim) ulaşmak için her sabah uyandığın saati 15-20 dakika daha erkene çek. Uzmanlara göre, kalkış saatini bir seferde öne çekmek yerine bu işi yavaş yavaş yapmak daha doğru. Böylece ilk geceden erken yatmak yerine, her gece bir öncekinden 15-20 dakika daha evvel uykun gelmeye başlayacak.

AKILLI ALARM YÜKLE

Akıllı dediğimize bakma. Zira sabah 07.00’da çalan alarmın sesi her şekilde seni rahatsız edecektir. İşin amacı da bu aslında. Mesela Wake N Shake Alarm uygulamasında telefonu susturabilmek için tek şansın onu bir süre sıkıca sallamak. Step Out of Bed ve Walk Me Up uygulamalarında ise alarmın yataktan kalkıp birkaç adım attıktan sonra susuyor.

HEMEN PERDELERİ AÇ

Dr. Kirstie Anderson, ışığın bizi uyandırmakta büyük bir etken olduğunu söylüyor. “Işık, duyularımızı harekete geçirir. O nedenle de yatma saatinden 1-2 saat önce bulunduğun ortamdaki ışığı kısmalısın.” Uykudan hemen önce, Instagram’a bakmak da iyi bir fikir değil; çünkü cep telefonu ve benzeri elektronik cihazlardan çıkan ışığın uykumuz üzerindeki etkisi, güneş ışığı ile aynı.

SABAH RUTİNİNİ DEĞİŞTİR

Sabah oldu, güne hazırlanmaya başladık. Zaman adeta uçup gitmeye başlıyor. Sabah ortalama 12 dakikayı o gün ne giyeceğimizi düşünerek geçiriyoruz. Sen en iyisi, kıyafet seçmek gibi zaman alıcı işleri, akşam yatmadan önce hallet. Böylece sabah yataktan çıktıktan sonra, zorunlu işleri halletmek yerine kendinize daha fazla vakit ayırabilirsin. Örneğin, sabah seksine şans vererek güne enerjik başla!

HAFTA SONU DÜZENİNİ BOZMA

Alarmınızdan önce uyandığın zaman şaşırıyor musun? Tıpkı sabah kahvesini sevmen gibi, vücut saatin de belli bir rutini seviyor. Eğer iki hafta boyunca hedeflediğin saatte uyanmayı başardıysan, hafta sonu geç kalkmadığın sürece ritmin kolay kolay bozulmaz. Dr. Anderson, “Hafta içi ve hafta sonu büyük farklardan uzak dur” diyor. 09.00’daki sabah sporunu aksatma.

KAHVALTIYI ATLAMA

Ofis masalarımızda yediğimiz sandviçler, bize hayli kilo aldırıyor. Bu yüzden evde besin değerleri açısından zengin, mükellef bir kahvaltı yap. Gün boyu ne kadar aktif ve üretken olduğuna sen de inanamayacaksın!

BENZER YAZILAR