Gelecekte, kontakt lenslerin sana kan şekerinin ne zaman düşük olduğunu, organlarında bir şeylerin ters gittiğini, hatta kanser olduğunu bile söyleyebilecek. Ultra ince transistör teknolojisi kullanarak inceleme gerçekleştirmeyi hedefleyen Oregon State Üniversitesi araştırmacılarının hedefi bu.
Kimya mühendisi Prof. Dr. Gregory Herman tarafından yönetilen projede, araştırmacılar, bir dizi sağlık sorununu tespit edebilen bir transparan biyosensör geliştirmeyi başardılar bile. Geliştirilen bu prototip, şimdilik sadece kandaki glukoz seviyesini belirleyebiliyor. Fakat gelecekte bu teknoloji sayesinde, aralarında kanserin de bulunduğu birçok sağlık sorununun teşhis edilebileceğine inanılıyor.
Halihazırdaki prototip, glukozu parçalayan bir enzim olan glukoz oksidaz ile transistörlerden oluşan transparan bir katman bulunduruyor. Glukoz ile temas ettiğinde, barındırdığı enzim, glukozu parçalamaya başlıyor. Buna bağlı olarak pH seviyesi ve transistörlerden geçen elektrik akımı değişiyor.
Geliştirilen sistemin eksikleri olduğu ortada. Fakat bilim insanları, bu kontakt lensleri hayvanlar üzerinde bu yıl içerisinde hayvanlar üzerinde test etmeye başlamayı planlıyorlar.
Araştırmacılar, geliştirdikleri sistemi öncelikle diyabet hastalarında kullanmayı hedefliyor. Kan şekerinin ölçülmesi için derinin altına yerleştirilebilen elektrotlar kullanılıyor. Fakat bu yöntem, enfeksiyona ve tahrişe neden olabiliyor. Kullanılacak kontakt lensler çok daha güvenli ve daha az yan etkili olacak. Sadece gözyaşı örneği üzerinden kişinin sağlık durumu hakkında birçok bilgi elde edilebilecek.