Denemeye hazır ol: runnersworld.com‘dan Danielle Zickl, 2 hafta boyunca her gün 30 kez burpee yaptı ve nelerin değiştiğini anlattı.
Danielle Zickl, bir arkadaşıyla birlikte CrossFit’e heves etmiş ve başlangıç dersine katılmış. Antrenman sırasında en beğendiği hareket ise burpee olmuş. Her ne kadar burpee hareketi herkesin hoşuna gitmese de, Danielle bu hareketi günlük rutinine dahil etmeye karar vermiş. Bununla da yetinmemiş, burpee tarihi üzerine de bir dizi araştırmada bulunmuş.
Hareketin mucidi Royal H. Burpee adıhnda bir adam. 1939 yılında bulduğu burpee hareketi ile bir insanın fiziksel fitness seviyesini belirlemeyi hedeflemiş. Hareketin ilk versiyonunda ne ortasında şınav ne de sonunda zıplama varmış.
Danielle, ilk olarak formunun düzgün olup olmadığından emin olmak istemiş. 1930’lardan kalma versiyonu bir kenara bırakıp, modern burpee yapmaya karar vermiş.
Hareketin nasıl yapılacağı hakkında bir dizi araştırmanın ardından, işin doğrusunu öğrenmiş ve kişisel deneyini yapmaya başlamış.
Şimdi sözü Dainelle’in tecrübelerine bırakalım:
NASIL YAPTI?
“15 gün boyunca her gün 10’ar tekrardan 3 set burpee yapmış. Başlangıçta set aralarında 1 dakika dinlenirken, her 3 günde bir dinlenme süresini 15’er saniye azaltmış. Son 3 gün ise aralarda hiç dinlenmeden 30 tekrar yapabilecek seviyeye gelmiş.
Antrenmanını her gün aynı saatte yapmayı planlamış. Her sabah 07:30’da uyanmış ve burpee yapmış. Arada bunu aksattığı zamanlar da olmuş tabii. Bu gibi günlerde de antrenmanını eve geldiği zaman, yani 16:00’da gerçekleştirmiş.
NELER DEĞİŞTİ?
1- Koşu performansı arttı
Genellikle saatte 9 mil hızla koşarken, 15 günlük sürenin sonunda hiç farkında bile olmadan daha hızlı koşmaya başlamış. Ciğerlerinin de açıldığını hissetmiş.
Koşu mesafesinin de arttığını söylüyor. Hafta içi iş çıkışı 3 mil koşabilirken, daha fazlasını koşmak için daha fazla enerjisinin olduğunu hissetmiş.
Son günlerden birinde, 5.5 mil koşmuş ve kendisini harika hissetmiş. Adımları daha kuvvetli, nefesi daha verimli olmuş. Hatta, bu gelişmelerin psikolojik mi yoksa fizyolojik mi olduğu konusunda da ikileme düşmüş.
New Yorklu spor hekimi Dr. Jordan D. Metzl’i arayarak, burpee hareketinin böyle bir etkisinin mümkün olup olmadığını sormuş. Aldığı yanıt, gelişimin hiç de sıra dışı olmadığı şeklindeymiş. Yani, meselenin psikoloji ile bir ilgisi yokmuş. Dr. Metzl, burpee hareketinin vücuttaki tüm kasları hedeflediğini ve kalp ritmini sürekli olarak arttırıp azaltarak kardiyopulmoner fitness seviyesini geliştirdiğini söylemiş.
2- Enerjisi arttı
Eskiden bilgisayar başında ilham bekler, vazgeçip bir fincan kahve için kafeteryanın yolunu tutarmış. Kendisini zombi gibi hissettiği çok günler olmuş.
Fakat güne burpee gibi yoğun bir egzersizle başladığı günlerde kahveye falan ihtiyaç duymadan kendisini daha dinç hissetmiş. Dr. Metzl’in bunun için de bir açıklaması var: Burpee ve benzeri hareketler, endorfin salgılanmasına yol açarak insanın enerjik hissetmesini sağlıyor. Bu pozitif hisler ise antrenmanın ardından saatlerce devam edebiliyor.
3- Gittikçe kolaylaştı; fakat zorlandığı günler de oldu
Her ne kadar son evrede hiç dinlenmeden peş peşe 30 burpee yapabilecek seviyeye gelse de, ilerlemesinin istikrarlı olmadığını söylüyor. Örneğin, 8. günde ilerlemekten ziyade geriye gittiğini hissetmiş. Zamanla ilerlemesi gerektiğini düşündüğü için de biraz morali bozulmuş.
Dr. Metzl, söz konusu istikrarsızlığın iki nedeni olabileceğini belirtmiş: İlk olarak, vücut henüz harekete alışma aşamasında olabilir ve dış etkenler (örneğin ne kadar uyuduğu gibi) antrenmanlar üzerinde etki yaratabilir.
4- Daha kuvvetli hissetti
Burpee, yoğun bir harekettir. Askerlerin ve üst düzey sporcuların antrenmanlarında bu harekete yer vermesine şaşırmamak gerek. Danielle de bunu da göz önünde bulundurarak, vücuduna yaptığı şeyin kendisine fiziksel kuvvetten çok daha fazlasını kazandırdığının farkındaymış. Kafa olarak da kendisini kuvvetlenmiş hissetmiş. Sabah antrenmanı tamamladıktan sonra, günün geri kalanıyla mücadele etmek için hazırmış.
2 haftalık antrenmanın ardından kendisine mola vermiş. Sonrasında ise bir şeylerin eksik olduğunu hissetmiş. Hayatının geri kalanında her gün burpee yapar mı bilinmez; fakat sabah egzersizlerinin faydalarını o denli görmüş ki, sabahları hala egzersiz yapmaya devam ediyor.
Danielle’in burpee macerasına tanık oldunuz. Her gün 30 burpee…Hiç de zor olmasa gerek. Denemeye değer mi? Kesinlikle!
Asıl soru şu: Sen her gün 30 burpee yapmayı deneyecek misin?