Her yıl pek çok kadın, meme muayenesini ihmal ettiği için kanser riskiyle karşı karşıya kalıyor.
KKMM, her kadının iki memesini de kendi elleri ile muayene etmesi anlamına gelir. Bunun en büyük amacı, her bir kadının erken yaşlardan başlayarak kendi normal meme dokusunu tanıması ve herhangi bir değişkenlikte erkenden farkına vararak bir sağlık personeline yönlenmesini sağlamaktır. Her kadın, 20 yaşından başlayarak, her ay adetin 8-12 günleri arasında, memelerini kontrol etmelidir. Bunu bir alışkanlık haline getirmek çok önemli.
Peki bunun için neler yapmalı?
Önce gözle inceleyin
Kollarınız yanlarda, omuzlar dik bir şekilde ayna karşısına geçin. Önden ve her iki yana dönerek memeleri simetrisine, büyüklüğüne, derinin rengine, şekline, meme başlarına, meme altı bölgelere, koltuk altlarına bakın. İki memeniz de aynı büyüklükte olacak diye bir şey yok. Aynı gözlemi kollarınızı yukarı kaldırdıktan sonra veya her iki kolunuz başınızın arkasındayken tekrarlayın. Bu sırada memeleri, meme başlarını ve koltuk altı bölgelerini kontrol edin. Koltuk altlarında kabarıklık olup olmadığına da dikkat etmelisiniz.
Ellerinizi belinize, leğen kemiklerinin üzerine kuvvetle bastırın. Omuzlarınızı hafifçe çıkarın, öne doğru eğilin. Önden ve her iki yandan memelerinize bakın. Deride ve meme başında çökme ve renk değişikliği olup olmadığını ve memelerin göğüs duvarı üzerindeki hareketini kontrol edin. Herhangi bir değişiklik olduğunda doktora başvurmayı ihmal etmeyin.
Ayakta elle muayene edin:
Ellerinizin 2., 3., 4. parmaklarının uç ve iç kısımları ile meme başından dışa doğru daire çizerek, dıştan meme başına doğru ışınsal olarak ve yukarıdan aşağı doğru olmak üzere 3 ayrı şekilde sağ elle sol memeyi, sol elle sağ memeyi ve koltuk altlarını kontrol edin. Bir kitle hissederseniz doktorunuza başvurun.
Yatarak elle muayene:
Yatarken sırtınızın altına bir yastık koyarak daire çizerek, dıştan içe doğru ve yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya doğru hafifçe bastırarak muayene ediniz.