Genital bölgendeki can sıkıcı kaşıntının ardında yatan neden ne olabilir? WH, olası hastalıkları ve çözüm önerilerin araştırdı.
Geceleri uykunu kaçıran ve seni çileden çıkaran bir kaşıntın mı var? Umarız onu basit bir kaşıntı olarak görüp oluruna bırakmamışsındır. Zira ardında yatan olası nedenler, parfümlü tuvalet kağıtlarının yarattığı tahrişten, vulva kanserine kadar geniş bir yelpazede incelenebiliyor.
Centers for Disease Control and Prevention’a göre, kadınların yüzde 75’inin hayatında en az bir kere mantar enfeksiyonuna yakalandığını düşünürsek, diğer hastalık olasılıkları ile birlikte kaşıntı deneyimleme oranının yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Olası hastalıkları derlediğimiz yazımızdan faydalanarak, jinekoloğundan randevu almadan önce bir ön tespitte bulunabilirsin.
Mantar enfeksiyonu
Belirtileri: Genital bölgenin hem içi hem de dışı şiddetli şekilde kaşınıyor. Bunun yanında beyaz, süt kesiği kıvamında akıntı ve cildinde de kızarıklık var. Kaşıntı özellikle geceleri artıyor ve uykunu kaçırabiliyor.
Nedeni: Sıklıkla, çeşitli nedenlerle vajina pH’ının bozulması sonucu ortaya çıkıyor. Antibiyotik kullanımı, stres, beslenme şeklinin değişmesi yüzünden de oluşabiliyor.
Tedavisi: Mantar enfeksiyonu, doktorunun yönlendirilmesiyle antifungal krem, ovül (vajinal fitil) veya hap ile tedavi edilebiliyor.
Bakteriyel Vajinozis
Belirtileri: Kaşıntıyı daha çok genital bölgenin içinde ve yanma ile birlikte hissediyorsun. Dış tarafta kaşıntı olmuyor. Beraberinde beyaz-yeşil renkte, yoğun ve çok kötü kokulu (ölü balık gibi) bir akıntı oluyor.
Nedeni: Vajina pH’ının değişmesi ve sağlıklı bakteri oranındaki dengesizlik nedeniyle ortaya çıkıyor. Mantar enfeksiyonu ile benzerlik gösterse de genellikle daha kötü kokulu olmasıyla ayırt edilebiliyor.
Tedavisi: Jinekoloğun gözetimi altında ağız yolu ya da vajinal yolla antibiyotik tedavisi uygulanıyor.
Genital Siğil
Belirtileri: Dış genital bölgede kahverengi-pembe renkte tek veya birden çok, ciltten kabarık, karnabahar şeklinde ve farklı büyüklükte oluşumlar görüyorsun.
Nedeni: HPV (Human Papillom Virüsü) ile oluşuyor. Korunmasız cinsel ilişki ile bulaşabiliyor.
Tedavisi: Kondilomlar (genital siğil) için cerrahi tedavi yöntemleri uygulanarak lezyon yakılabiliyor ya da dondurulabiliyor. Büyük lezyonlar bazen cerrahi olarak çıkarılabiliyor.
Kontakt Dermatit
Belirtileri: Akıntı ve koku yok. Ancak bölgede şişlik, derinin kalınlaşması ve kızarıklık görülüyor.
Nedeni: Genel olarak alerjik nedenlerle oluşuyor. Kullanılan ped, deodorant, parfümlü intim ürünler, sentetik çamaşır, deterjan, hatta prezervatif ve kayganlaştırıcı gibi etkenler nedeniyle cildin tahriş olması, alerjik reaksiyon göstermesine neden oluyor.
Tedavisi: Öncelikle yukarıda saydığımız tetikleyici etkenlerden uzak durman gerekiyor. Parfümlü tuvalet kağıtlarının bile nedenlerden biri olabileceğini unutma. Uygun bir hijyen sağlamana rağmen kaşıntı geçmezse, doktoruna danışarak onun gözetiminde topikal steroid kullanabilirsin.
Psöriasis (Sedef hastalığı)
Belirtileri: Dış genital bölgede ciltten hafif kabarık, parlak beyaz gümüş renginde ve simetrik plaklar var. bu plaklar kolaylıkla ciltten soyuluyor ve yer yer ufak kanamalar oluyor.
Nedeni: Genetik nedenlerle ortaya çıkıyor ve çevresel faktörlerle tetikleniyor.
Tedavisi: Doktor kontrolünde alacağın topikal bir steroid ile tedavi edilebiliyor. Eğer bir hafta içinde iyileşme görmezsen, UV ışık gibi başka bir tedavi alternatifi için doktoruna danışabilirsin.
Liken Skleroz
Belirtileri: Deri inceliyor ve kuruyor, cilt renginde açılma ve üzerinde beyaz noktacıklar oluşuyor.
Nedeni: Hormonlar ya da bağışıklık sisteminin aşırı aktif olmasıyla ilişkilendiriliyor. Kesin nedeni bilinmiyor.
Tedavisi: Dış genital bölgede oluşan liken skleroz jinekolog tarafından teşhis edildikten sonra lokal steroidler ile tedavi edilebiliyor. Eğer bu işe yaramazsa, bağışıklık sistemini düzenleyen ilaçlar ya da cinsiyet hormonları gibi tedaviler uygulanıyor.
Vajinal Atrofi
Belirtileri: Cildin incelmesine bağlı olarak kaşıntı yanında kuruluk, batma ve genital organında küçülme, daralma gözlemliyorsun.
Nedeni: Menopozda, emzirme döneminde ve östrojen etkisini durduran ilaçların kullanımı sonucunda ortaya çıkan östrojen eksikliği nedeniyle oluşuyor.
Tedavisi: Doktorunun yönlendirmesiyle topikal ya da oral östrojen tedavisi uygulanıyor.
Yazı: Sude Orhan