HAFİF AYAKKABILARLA DAHA HIZLI KOŞMAK MÜMKÜN MÜ?

Yeni bir araştırmaya göre, hafif ayakkabılar tercih etmek gerçekten de daha hızlı koşmanı sağlıyor.

kosu-start

5K yarışlarına mı hazırlanıyorsun? O halde tartılara dikkat etmen gerekecek. Bu sefer vücut ağırlığından bahsetmiyoruz. Nike tarafından finanse edilen ve Medicine & Science in Sports & Exercise’da yayımlana  yeni bir araştırmaya göre, insanlar daha ağır ayakkabılar seçtiklerinde daha yavaş koşuyorlar.

Ağır ayakkabılar giymenin egzersizleri zorlaştırdığı uzun süredir biliniyordu. University of Colorado Boulder araştırmacıları da bunun doğru olup olmadığını test etmek istediler.

18 koşucunun iç mekanda 3 hafta boyunca haftada 1 gün 3000 metre koşuları yaptığı araştırmada, ayakkabılardaki ufak ağırlık farklarının bile hız konusunda fark yarattığı belirlendi.

 

Yapılan deneylerde, ayakkabılardaki 100 gramlık değişimlerin hız açısından büyük fark yarattığı not edildi. Hatta, ayakkabıları 100 gram daha hafif olan koşucuların, maratonu 57 saniye önce tamamlayabilecekleri belirtiliyor.

Araştırmada, koşucuların oksijen tüketimi ve karbondioksit üretimi değerleri de ölçülmüş. 100 gramlık ağırlık farkının, enerji tüketiminde de %1’lik fark yarattığı belirlenmiş.

Daha hızlı koşmak için yeni ve hafif ayakkabılar almak için o kadar sabırsız olma. Bilim insanları, hafif ayakkabı giymenin seni daha hızlı bir koşucu yapamayacağı gerçeğinin de altını çiziyorlar. Koşu ayakkabılarındaki tabanlıkları çıkararak daha hızlı koşmaya da çalışma. Bu şekilde, sakatlık riskini yükseltmiş olursun.

Araştırmanın yazarlarından Wouter Hoogkamer, “Hafif demek her zaman iyi demek değildir.” diyor. Ona göre, koşu ayakkabısı seçilirken önceliğin rahatlık hissine verilmesi gerek.

 

BENZER YAZILAR