SOSYAL MEDYADA KENDİNİ AÇIĞA VURMANIN 3 TEHLİKELİ YOLU

Fazla paylaşım yapmanın zararlarını Kim Kardashian’a sor…

kim-kardashian-kanye-west

Geçtiğimiz ay içerisinde Kim Kardashian 60 Minutes programında Bill Whitaker’a konuk olmuş ve kamusal bakış altındaki hayatını değerlendirmişti.

Instagram hesabında tam 86 milyon takipçiye sahip olan Kardashian şöyle açıklıyordu: “Zorluklar mevcut. Mahremiyet eksikliği, gizlilik kaybı. Bu herkes için uygun olmayabilir.”

“Benim için problem değil. İdare edebiliyorum.”

Röportajdan kısa bir süre sonra Paris’de silahlı bir soyguna maruz kaldı ve milyonlarca dolarlık takısını kaybetti. Üç gün önce 4.5 milyon dolar değerindeki yüzüğünü Instagram hesabından paylaşmıştı.

Kardashian kadar ünlü olmayabilirsin; fakat sosyal medya paylaşımların yüzünden siber suçlara maruz kalman da olası.

Kendini daha güvenli kılmak ve Instagram takipçilerini de kaybetmek istemiyorsan bu ipuçlarına göz at.

1- Konumunu paylaşma

Hata: Fotoğraflarını online olarak paylaştığında, belli metadatalar içkin olarak paylaşıma girer. Bu da fotoğrafın nerede çekildiğine dair bilgileri içerir.

Çözüm: Shear Hukuk Bürosu’nun yönetici ortağı ve sosyal medya itibar uzmanı Bradley S. Shear postlamadan önce bu metadataları silmeni öneriyor.

Bunu sağlamak Instagram, Facebook ve Twitter gibi mecralarda konum paylaşımını kapatmak kadar kolay olabilir. Daha da güvende olmak için metadata temizliği yapan Metapho (iOS için ücretsiz) gibi programları kullanabilirsin.

2- Halka açık WiFi ağlarına güvenme

Hata: Kamuya açık bir WiFi ağına bağlandığımızda kendimizi güvende hissederiz.

Bir Starbucks bağlantısına girdiğimizde dahi kamusal bir dijital paylaşıma bilgilerimizi açmış oluyoruz.

Siber suçlular sahte ağlar kurup bilgilerini çalabilir. Fakat favori kitapçın ya da kahvecindeki ağlara dahi sızmanın yollarını bulabilirler.

Çözüm: Bilgisayarın ile kamuya açık bir WiFi bağlantısına girdiğinde VPN (sanal özel ağ) kullanabilirsin. Modern işletim sistemleri VPN sağlayıcı bağlantılar kullanabiliyorlar.

Geniş bir kamusal Internet ağında VPN kullandığımızda kendimize küçük bir kale kurmuş oluruz. Datalarına ulaşmak zor olacaktır.

Web güvenliği uzmanı Michael Kaiser telefonundan internete bağlantı kurduğunda WiFi yerine hücresel bağlantıyı tercih etmeni tavsiye ediyor. “Wireless’dan daha güvenli.”

3- Gereğinden fazla paylaşım yapma

Hata: Fazla paylaşım yapılan bir çağda yaşıyoruz. Shear’a göre iş ararken daha önce attığın selfieler, politik yorumlar ya da öfke tweetleri başına bela olabilir.

“İşverenler birini işe almamak için her yolu denerler. Eğer online olarak sıkıntılı bir profil çizdiğini düşünürlerse profesyonel ortamda sıkıntı yaşayabilirsin.”

Ayrıca Kasier’e göre ne kadar online paylaşımda bulunursan, siber suçlular hayatın hakkında o kadar bilgi sahibi olabilir. Örneğin spor salonunda attığın selfie şık ve keyifli görünebilir. Fakat aynı zamanda evde olmadığının da bir göstergesidir.

Çözüm: Özel hayatını ve konumunu saklı tut.

Bir mağarada yaşamana gerek yok tabii. Günümüzde bir çok app güvenlik ayarları üzerinden paylaşımlarını kimin görüp göremeyeceğini sınırlandırabilir. Bu avantajı kendi lehine kullan.

BENZER YAZILAR