GEBELİK HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Bebek bekleyen anne adaylarının son adet tarihlerinin ilk gününü bilmeleri gerekmektedir. Bu sayede gebeliğin kaçıncı haftasında olduklarını dolayısıyla doğuma ne kadar kaldığını rahatlıkla hesaplama daha kolay olacaktır.Eğer son adet tarihinizin ilk  gününü bilmiyor yada hatırlamıyorsanız ilk gebelik muayenesine  doktorunuzun muayene sonrası size tarihi söyleyecektir. Ayrıca gebelik hesaplama aracı kullanarakta sonuçlara ulaşabilirsiniz.

untitled-1

Gebelik hesaplamaya Negele adı verilen bir yöntemle bulunur.Gebelik  başlangıcı olarak anne adayının son adet kanamasının ilk günü  gebelik hesaplamasının ilk kriteri olarak dikkate alınır.Örneğin; anne adayımız son adet tarihi 17 ekim 2015 ise, muhtemel doğum tarihini hesap etmek için 7 gün ekliyoruz: 17+7=24

Aydan 3 ay çıkartıyoruz. Örneğimizde ekim 10. ay olduğu için, 10-3=7 yani temmuz. Demek ki bu hastamız 23 temmuz  2016’da doğum yapacaktır.40 haftası dolmuş olan anne adıyının dogumu gerçekleşecektir.

Gebelik Hesaplamada Dikkate Alınması Gerekenler Nelerdir?

Gebelik hesaplama, yaklaşık olarak 40 haftalık bir dönemi kapsayan gebelik döneminin hangi evrede olunduğunun bilinmesi amacıyla yapılan testlerin bütünüdür diyebiliriz. Anne adayları için 40 haftadan daha fazla bir süreymiş gibi hissedilen gebelik dönemleri, çok yorucu ve uzun bir yolculuktur. Anne adayları bu dönemde hem kendi sağlıklarını kaybetmenin, hızlı kilo almanın stresini yaşarken hem de bebeklerinin sağlığı açısından oldukça fazla tedirgin olmaktadırlar. Daha önce doğum yapmış anne adaylarına nispeten ilk kez doğum yapacak anne adaylarında bu tedirginlikler daha fazladır.

GEBELİK TAKVİMİ

Anne adaylarının hamilelik haftasını hesapladığı halde ya da doktoru kaçıncı haftada olunduğunu söylediği halde, ay ay hesaplamak isterler. Ay ve hafta arasındaki farklılık, bir ayın tam olarak 4 hafta olmamasından kaynaklıdır. Bu sebeple de önemli olanın hafta hesabı olduğu bilinmelidir. Hamilelik, 40 haftalık bir süreçtir. Bu sebeple de doktorların ortalama olarak kabul ettiği ay ve haftalar:

.Gebeliğin 4-5 haftalık olması: 1 aylık gebeliğe

.Gebeliğin 8-9 haftalık olması: 2 aylık gebeliğe

.Gebeliğin 12-13 haftalık olması: 3 aylık gebeliğe

.Gebeliğin 16-17 haftalık olması: 4 aylık gebeliğe

.Gebeliğin 24-25 haftalık olması: 6 ay gebeliğe

Kaynak: http://jinekoloji.com

BENZER YAZILAR