DAHA FAZLA TUZ TÜKETMENİ GEREKTİREN TEK DURUM

Pek bilinmeyen bu durum, gerçekte milyonlarca kadını etkiliyor.

tuzluk 2

 

Herkesin kalbi bir süreliğine hızlı atabilir; aniden kalkınca herkesin başı dönebilir. Fakat bu semptomlar düzenli aralıklara meydana gelmeye başlıyorsa, onları artık normal bir şey olarak nitelendiremeyiz. Hatta tüm bunlar, az bilinen fakat oldukça da yaygın görülen postural ortostatik taşikardi sendromunun belirtileri olabilir. Şaşırtıcı bir şekilde, bu sorunun tedavisi ise mutfağında, yani tuzda saklı olabilir. Şaşırmış olabilirsin. Ama tuzun nasıl yararlı olabileceğini açıklayıp şaşkınlığını gidermeden önce, postural ortostatik taşikardi sendromu hakkında bir şeyler söylemekte fayda var.

Postural ortostatik taşikardi sendromu genellikle kalp ya da sindirim sistemi sorunu hissiyle ortaya çıkar. Fakat aslına bakarsan bu sendrom bir otonom sinir sistemi bozukluğu. Vücudun arka planında çalışarak kalp hızı, sindirim, nefes alma-verme, ürinasyon hatta cinsel uyarılma gibi yaşamsal fonksiyonları düzenleyen otonom sinir sistemi düzgün işlememeye başladığında, yürüme gibi en basit hareketler bile zorlu işlere dönüşebilir.

Indiana University Health’ten Kardiyolog Dr. Jeffrey Mossler,ilk belirtinin taşikardi ya da ayağa kalkıldığında yükselen kalp hızı olduğunu belirtiyor. Resmi teşhisin konulabilmesi için ise uzanırken ayağa kalkıldığında kalp hızının dakikada 30 atış hızlanması ya da 100 bpm’nin üzerine çıkması gerekiyor. Bu kalp hızı çok sorun çıkarmıyor gibi görülse de, zaman içerisinde mide bulantısı, göğüs ağrısı, denge kaybı, nefes darlığı, karın ağrısı, baş ağrısı, düşük libido ve aşırı yorgunluk gibi sonuçlar doğurabiliyor.

Gündelik hayatta postural ortostatik taşikardi sendromu gerçekten can sıkıcı olabilir. Eskiden kolaylıkla yapılan işler bir anda yorucu antrenmanlara dönüşebilir. Çoğu zaman sendrom ile beraber ortaya çıkan düşük tansiyon nedeniyle görme kaybı yaşanabilir; hatta ani kalkışlarda bayılma söz konusu olabilir. Fakat tekrar uzanıldığında semptomlar çabucak gidiverir. Esasında bu durumu vücudunun yer çekimi ile nasıl baş edeceğini unutması olarak da tanımlayabiliriz.

Semptomlar çeşitli ve sıradan oldukları için, birçok kadın bu sendromun farkında bile olmadan hayatlarına devam ediyorlar. Hatta bu durumu sadece depresyon ve anksiyete ile ilişkilendirip yollarına devam ediyorlar. Aslına bakarsan bu sendrom 20’li ve 30’lu yaşlarındaki birçok kadında da bulunabiliyor.

 Dr. Mossler’a göre ise bu durumun tedavisi oldukça basit: Tuzlu beslenmek. Evet, doğru okudun. Bir kardiyoloji uzmanı, hastalarına daha fazla tuz yemeleri gerektiğini söylüyor: “Tuz ve sıvı miktarının arttırılması kan hacmini artırabilir ve semptomları azaltabilir.”. Aynı zamanda, bu sendromun tedavisinde beta blokerler de kullanılabiliyor.

Ancak okuduklarından yola çıkarak cips paketlerine hücum etmen gerektiği sonucunu da çıkarmamalısın. Yüksek tansiyon ya da diğer kalp sorunlarından muzdarip olan insanların fazla tuz tüketmeleri, durumlarının daha da kötüleşmesine yol açabilir. Ayrıca, kilo vermeye çalışan kişiler için sodyum miktarının artışı kilo verme mücadelesine zarar verebilir.

Eğer söz konusu belirtiler sende de görülüyor ve postural ortostatik taşikardi sendromundan şüpheleniyorsan, saba iyi haberler verebiliriz: Çünkü bu rahatsızlığın tedavisi oldukça kolay. Öncelikle bir uzmana görünmen gerektiğini ise asla unutmamalısın

 

BENZER YAZILAR