İŞ YERİNDE KİLO ALMANIN NEDENİ

Tüm o tatlılara patronun kim olduğunu gösterme zamanı!

ofis atistirma

Çalışan insanların neredeyse yarısı, işe başlamalarının ardından kilo aldıklarını söylüyor. Üstelik kilo alma konusunda kadınlar, erkeklerden bir adım daha öndeler.

Peki ne oluyor da iş yerinde kilo almaya başlıyoruz? Bu duruma yol açan etkenler neler ve iş yerinde kilo alma sorununun önüne nasıl geçebilirsin?

Sorunun kaynağı: Çalışma arkadaşın

Diyet yapan çalışanların üçte biri, çalışma arkadaşları tarafından daha fazla ve daha sağlıksız şeyle yemeye itildiklerini söylüyor. Elinde koca paket çikolatayla çıkagelen iş arkadaşlarını hepimiz çok iyi tanıyoruz, değil mi?

Dahası da var: Çalışma arkadaşların arasında obez birisi varsa, iki kat risk altındasın demektir.

Nasıl çözeceksin?

Slim By Design kitabının yazarı Brian Wansink, yiyecekler gözümüzün önünde durdukları taktirde iki kat yiyeceğimizi söylüyor. O yüzden, arkadaşlarının şekerlemeler ve çikolatalarla dolu kalori bombası kutularının mümkün olduğunca uzağına otur. Sana bir şeyler ikram edilmeye çalışıldığında ya da tüm arkadaşların şekerlemelere saldırdığında, lavabonun yolunu tut ve ortamdan uzaklaş.

yemek

Sorunun kaynağı: Öğle yemeği arkadaşın

Wansink’e göre, başkalarıyla birlikte yemek yediğimizde %30 daha fazla yiyoruz. Bunun nedeni ise karşımızdakini taklit etme güdümüzden kaynaklanıyor. Aç olmasak bile yemeğin üzerine minik bir tatlı yiyemeden edemiyoruz. Sohbet ederek yemek yerken de ne yediğimize dikkat etmediğimiz için daha fazla yiyoruz.

Nasıl çözeceksin?

Kendi yemeğini getir. Yemeğini kendi masanda yemektense, arkadaşlarınla beraber ofisteki bir odada ye. Böylece sosyalleşmeden de geri kalmamış olursun. Yemeğini kendin hazırlayıp getirmen, porsiyon kontrolü sağlaman konusunda da yardımcı olacaktır.

Sorunun kaynağı: Üşüyorsun

Her üç kadından biri, iş yerinde üşüdüğünü belirtiyor. Vücudun ise soğuk havalara adapte olabilmek adına yağ biriktirme eğilimi gösteriyor. Ortam sıcaklığı 24.5 derecenin altına düştüğü zaman yağ depolama eğilimi de tetikleniyor. Fazladan bir tek kalori almasan bile, sadece bu sıcaklık değişimine bağlı olarak bir yılda yarım ya da bir kilo alman mümkün.

Nasıl çözeceksin?

Kalem etekler elbette harika duruyor; fakat skinny jean tercihleri daha iyi olacak. Çünkü seni daha sıcak tutarlar. Ayrıca, yapılan bir araştırmada, casual giyim tercihleri yapan çalışanların 491 adım daha fazla attıkları ve günlük fazladan 25 kalori yaktıkları kanıtlanmış.

ofis kadin

Sorunun kaynağı: Penceresiz çalışma ortamı

İlginç bir çalışmada, insanların kiloları ile özellikle de sabah saatlerinde doğal gün ışığına maruz kalma oranları arasındaki bağlantı aydınlatılmış. Işık almayan bir yerde çalışan kişilerin, ışık alan yerlerde çalışanlara oranla yaklaşık 1 kilo daha fazlaları olduğu gözlemlenmiş. Yeterli miktarda güneş ışığı almamanın iştahı ve insülin direnci artırdığı ortaya konulmuş.

Nasıl çözeceksin?

Ofise uzun bir yoldan yürüyerek gitmeyi ve böylece güneş ışığı almayı deneyebilirsin. Ayrıca penceresi olan bir yerde çalışma ortamı yaratma konusunda da şansını zorlayabilirsin.

Sorunun kaynağı:Duygularına hakim olamayıp yiyorsun

İş hayatının bizlere yüklediği stres ortada. Üstelik stres sadece zihnini değil; bedenini de kurcalıyor. Baskı altında olduğunda, iştahını artıran hormonların salgılanmasına başlanıyor; buna bağlı olarak metabolizman yavaşlıyor, daha fazla şekerli ve yağlı yiyecekler tüketmek istiyorsun. Daha da kötüsü, bu olumsuzluklar iş çıkışında da peşini bırakmıyor.

Nasıl çözeceksin?

Stresini kontrol altına alabilmek ve kendini yenilemek için düzenli olarak molalar ver. 10 dakikalık molalarla meditasyon yapabilirsin. Vereceğin molaların süresi 1-2 dakika olsa bile, 1.5 saate bir işine ara ver ve başka şeylere odaklan. Canın atıştırmalık bir şeyler çekiyorsa, bitter çikolata tercih et. Bitter çikolata, stres hormonu kortizolün azalmasına yardımcı olabilir.

ofis is kadin

Sorunun kaynağı: Bitmek bilmeyen işler

İş stresiyle başa çıkabilmek için kendine zaman ayırabiliyor olman lazım. Fakat, mesai saatleri özel hayatına müdahale etmeye başlarsa, elindeki en güçlü silahı da kaybetmiş olursun. Günümüzde öğle arasına düzenli olarak çıkma şansı bulunmayan birçok çalışan bulunuyor. Bu olumsuzluk, aynı zamanda öğün atlanmasına da neden oluyor. Mesai yoğunluğundan ötürü iş çıkışında egzersiz yapabilme şansı bulamadıklarını söyleyenlerin sayısı da küçümsenemeyecek boyutlarda.

Nasıl çözeceksin?

Bir işten ötekine koşacağından adın gibi emin olduğun o günlerde, güne doyurucu bir öğünle başla. Yeni yapılan bir çalışmaya göre, günlük kalori ihtiyacının yarısını kahvaltıda karşılayan kişiler, aynı kalori değerine sahip akşam yemeği tüketenlere kıyasla 2 kat daha fazla kilo veriyorlar.

Ayrıca yanına protein açısından zengin atıştırmalıklar alarak kan şekerini ve açlığını kontrol altına alabilirsin.

İş sonrası egzersiz yapacak vakti ve enerjiyi bulamayacağına inanıyorsan, gün içerisinde merdiven çıkma ya da işe yürüyüş yaparak gitme gibi aktivitelerde bulunabilirsin.

BENZER YAZILAR