BİLİME GÖRE ANI YAŞAMAK DAHA İYİ

Planlı yaşamaktansa anı yaşayanlardan mısın? Güzel. En azından konu eğlenmek olduğunda, planlı yaşayanlardan hep bir adım öndesin.

skydiving 2

Hafta sonu için hiçbir planın yok mu? Bunun için üzülmene hiç gerek yok.

Journal of Marketing Research‘te yer alan bir çalışmaya göre, aktivitelerini planlamıyor olman, aslında güzel bir alışkanlık olabilir. Yaz aylarını barbekü partileri, konserler, minik tatiller, yoga dersleri ve aile buluşmalarına dair planlarla doldurup taşıranların kaçırdığı çok önemli bir şey var: Eğlenmek.

Araştırmacılar, kahve içmek ya da sinemaya gitmek gibi boş zaman aktivitelerini planlayan insanların incelendiği 13 araştırmaya odaklandılar. Aktiviteler her ne kadar eğlenceli olursa olsun, aktivitelerin planlanması son kertede eğlenceden bir şeyler alıp götürüyordu. Üstelik, işlerin planlanması hem aktiviteye olan hevesten çalıyordu hem de aktivite sırasında alınan keyfi azaltıyordu.
Planlamadan edemeyeceğin çok fazla şeyin olduğu kesin. Örneğin, en yakın arkadaşının düğününe çat kapı gidemeyeceğin konusunda hepimiz hemfikiriz. Ama etkinliklerin için ajanda kullanıp, aktivitelerini ve de aktivitelerinde neler yapacağını önceden adım adım belirliyorsan, işin eğlence kısmını kaçırdığını da belirtelim. Onun yerine anı yaşamayı dene. Uzmanlar, bu şekilde daha fazla eğleneceğini söylüyor.
 

BENZER YAZILAR