Probiyotik beslenme nedir?

Sağlıklı beslenme konusunun ilk adımı doğru yiyecekleri seçip, onları sağlıklı bir şekilde pişirmekle başlıyor. Sonrasında bu yiyecekleri dengeli miktarlarda tüketmemiz gerekiyor.

Probiyotik beslenme

Probiyotikler, tam da bu noktada devreye giriyor çünkü yediğimiz besinlerin iyi sindirilip, emilmesi de şart. Kısacası, sindirim sisteminin iyi çalışması ve bağırsak florasının yaşayan mikroorganizmalar, yani probiyotikler bakımından zengin olması gerekiyor.

Özetle probiyotikler, sindirim sisteminde yaşayan, vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan, sağlıklı yaşayabilmek için bize yardımcı olan bakteriler… Bu bakterilerin hepsi de canlı ve zararlı mikropların bağırsak duvarına tutunmasını önlüyor. İnsanın bağırsak yüzeyinin yaklaşık bir tenis kortunu kaplayacak kadar geniş olduğunu da belirtelim! Dolayısıyla sağlıklı ve düzenli çalışan bağırsaklar için probiyotiklerin çoğalması gerekiyor.

Prebiyotik, insanların bağırsaklarında bulunan yararlı mikroorganizmaları (yani probiyotikleri) besleyen, sindirilemeyen liflere deniyor. Farklı bir ifadeyle probiyotikler bakteri, prebiyotikler ise bu yararlı bakterilerin besin kaynağı… Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: Bağışıklık sisteminin güçlü, vücudun hastalıklara karşı dirençli olması için probiyotik kaynaklarını bol bol tüketmek, probiyotikleri beslemek için de prebiyotik kaynaklarını sofralardan eksik etmemek gerekiyor.

BENZER YAZILAR