KÖPEKLER ZİHİN OKUYOR OLABİLİR

Hatta aynı şey kediler için de geçerli!

gozluk kopek

Köpeğin tam bir zihin okuyucu: İngiltere ve Brezilya’da gerçekleştirilen araştırmalara göre köpekler, insanlar ve diğer köpeklerin pozitif ve negatif duyguların dışavurumu arasındaki farkları bilişsel olarak ayırt edecek kapasiteye sahipler. Bilim insanları bu kapasiteye sadece primatların sahip olduğunu düşünüyorlardı.

Eğer bir evcil hayvan sahibiysen, bu sana şaşırtıcı gelmeyebilir. Canın sıkkın olduğunda köpeğin bir anda yanında bitiveriyorsa, üzgün olduğunu hissetmiş olduğunu düşünürsün.

Fakat köpekler konuşamadıkları için, moralini düzeltmek için mi yoksa akşam yemeği saati geldiği için mi geldiğini anlayamayabilirsin. Bu araştırmalar öncekinin doğru olduğunu söylüyor.

Araştırmacılar köpeklere insan yüzü fotoğrafları gösteriyorlar ve aynı anda ya pozitif (gülen suratlar) ya da negatif (sinirli bir ses) ses klipleri dinletiyorlar. Köpekler imajlara bakıyorlar ve seslerde duyduklarına uygun duygusal tepkiler veriyorlar.

Bu köpeklerin düğündüğümüzden daha algısal olduklarını gösteriyor.

Los Angeleslı veteriner Julio Lopez şöyle açıklıyor: “Köpekler araştırmada belirtildiği gibi bilişsel düşünceler oluşturabiliyorlarsa, anlayabilecekleri sözcük ve duyguların miktarı sınırsızdır.”.

Kediler de yüz ifadelerini ayırt edebiliyorlar. Lopez yakınlarda gerçekleştirilen bir araştırmaya göre kedilerin hangi yüz ifadesinin, hangi ruh halinin dışavurumu olduğunu anlayabildiğini söylüyor. “Fakat henüz kedilerin köpekler gibi bizi anlayıp, duygulara tepki verebildiğini biliyor da değiliz.”

Evcil hayvanların seni tahmin ettiğinden daha iyi tanıyorsa, sen de onları daha iyi tanımaya başlayabilirsin. Hareketlerini inceleyerek başla.

“İnsanlar nasıl duygularını vücut diliyle ifade ediyorlarsa, hayvanlar da benzerini yapıyor.” diyor Lopez.

Köpekler daha fazla hislerini açığa vuruyorlar çünkü farklı durumlara havlamak, koşmak ya da kuyruk sallamak gibi tepkiler verebiliyorlar.

Eğer kedin var ise, daha ince hareketlere dikkat etmen lazım. Örneğin hafif postür değişiklikleri ya da kulak ve kuyruklarında hareketlilikler gibi. Korkmuş bir kedi kulaklarını düzleştirebilir, tıslayabilir, irileşmiş gözbebekleri ile gözlerini açabilir, yerde kuyruğunu kıstırıp zemine yapışık, hareketsiz olarak kalabilir.

Öte yandan, Lopez’e göre rahatlamış bir kedinin kulakları normal pozisyonunda kalır ve rahat, açık bir kuyrukla yere uzanabilir.

BENZER YAZILAR