NEDEN MİGREN KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜR?

2 yeni çalışma, migren rahatsızlığının erkeklere kıyasla niçin kadınlarda daha fazla görüldüğüne ışık tutuyor.

bas agrisi

Migren şikayeti olanlar, migrenin ne denli can sıkıcı olduğunu çok iyi bilir. Migren atağı başladığında, egzersiz yapmak bir yana, gündelik işlerini bile yapamaz hale gelirsin. Kadınlar ise migren konusunda erkeklere kıyasla daha şanssız. Çünkü araştırmalara göre kadınlar 4 kat daha fazla risk altında.

Nedeni biraz belirsiz; fakat 2 yeni çalışma, migrenin kadınlarda niçin daha fazla görüldüğü konusunu yavaş yavaş aydınlatmaya başlıyor.

Neurology‘de yayımlanan bir çalışmada, araştırmacılar migrene neden olabileceği şüphesiyle hormonların rollerini mercek aldılar. Çünkü kadınlarda migren ataklarının adet döneminde yükselişe geçtiğini biliyorlardı. Düzenli olarak migren ağrısı çeken 114 kadın ile bu sorun ile düzenli olarak karşılaşmayan 223 kadının katıldığı kadının katıldığı araştırmada, katılımcıların baş ağrısı günlükleri tutuldu. Aynı zamanda da günlük olarak hormon ölçümleri yapıldı.

Araştırmacılar, kadınlardaki migrene olan yatkınlığın adet döngüsüne bağlı olarak östrojen seviyesindeki değişimler ile ilişkili olabileceğini fark ettiler. Bu durum, erkeklerin niçin aynı sıklıkta migren ağrısı ile karşılaşmadıklarını da açıklar nitelikte.

British Medical Journal‘da yayımlanan bir diğer araştırmada ise migren şikayeti bulunan kadınlarda, migren şikayeti olmayanlara kıyasla ciddi kalp sorunlarının olabileceğini ortaya konuldu. Düzenli migren atakları tecrübe eden kadınlarda %50 daha fazla kalp sorunu bulunduğu belirlendi.

 Söz konusu bulgularda baş ile kalp arasındaki bağ açık bir şekilde ortaya konulamadığı için, bu bağlantının genetik ya da inflamasyon kaynaklı oluşuyor olabileceği belirtiliyor.

BENZER YAZILAR