Ailesinde kalp hastalığı öyküsü olan bir kişinin kalp hastalığına yakalanma riski ne kadardır? Kalp hastalığı genetik mi?
Genetik faktörler, hastalıkları ne kadar tetikleyebilir? Kalp hastalığı ne yazık ki ciddi bir genetik geçiş gösterir. Ancak bunun için net belirlenmiş yüzdeler yoktur. Ailesinde erken yaşta kalp krizi geçiren kişilerle benzer kolesterol, şeker hastalığı veya sigara içme öyküsü varsa, bu kişilerde genetik faktörler öne çıkmaktadır. “Ailesinde kalp hastalığı olan herkes kalp krizi geçirecek!” diye bir kural yok ama yüksek riskli hasta gruplarında, babası veya annesi 50’li yaşlarda kalp krizi geçirmiş kişilerin dikkatli olması lazım. Bu kişilerin sigara içmemesi, kolesterolle ilgili önemli önlemler alması, şeker ve yüksek tansiyonunu kontrol etmesi gerekir.
Kalp hastalıkları tedavisi nasıldır?
Son dönemde teknolojiyle birlikte kalp hastalığının tedavi yöntemleri de oldukça ilerledi. Bunlardan en önemlisi kalp krizine erken şekilde müdahale edebilmek, kalp damarlarını açabilmek. Özellikle kalp krizi esnasında ilk iki saatte damarları stent’le yani balonla açıldığı zaman kişinin hayatını önemli ölçüde kurtarılıyor. İleriye yönelik olarak da kalbin performansında bir azalma olmadan kişinin hayatına devam etmesini sağlanıyor. Artık kalp kapaklarını ameliyatsız tedavi edip hastalar iyileştirebiliyor. Son 10 yılda bypass ameliyatı yapılan hasta sayısı yüzde 50 azaldı. Bu da tedavi yöntemlerinin gelişmesi sayesinde oldu.