Tuvalette uzun süre oturmak, boşaltım sistemine zarar verebilir.
Nasıl yatağını sadece uyumak ve sevişmek için kullanıyorsan, tuvaleti de tuvaletini yapmak için kullanmalısın.
Şu telefonu bir kenara bırakalım.
Dışkılamak uzatılmaması gereken bir durum. University of Pittsburgh’da beslenme, gastroentroloji ve hepatoloji departmanlarında çalışan Gregory Thorkelson’un tavsiyesi ise tuvalet süreni 10-15 dakikadan fazla tutmamak. Hatta, tuvalete ancak tuvaletin geldiğinde oturmalısın.
Bütün bu geçirilen zaman hemoroidlere (anüsünün etrafında şişebilen ve kanayabilen, şişkin kan damarları) sebep olabilir. Bir şeyler okumak ya da telefonunda gezinmek seni dışkılama modundan çıkarabilir. ‘Peristalsis dalgası’ olarak adlandırılan ritmik ve ilerleyen kasılmalar dışkının bağırsaklarda ilerlemesini sağlar.
Dr. Thorkelson’a göre, dışkı rektuma ulaştığında tuvalete gitme ihtiyacı hissedersin. Eğer bu hissiyat geldiğinde tuvalete çıkamazsan ‘ters peristalsis’ denilen, dışkının kolonlarda geriye doğru ilerlediği bir süreç başlar. Bu, dışkılamanı zorlaştırabilir. Thorkelson’a göre “Kolonumuz dışkıda suyu çekebilir. Bu da kabızlığa sebep olur.” Dışkı daha sert ve kuru olursa, dışkılamak da daha sıkıntılı olacaktır.
Yani eğer bu dalgayı yakalayamadıysan, tuvaletten kalk ve bir sonraki dalgayı bekle. Birkaç saat beklemen gerekebilir. Dr. Thorkelson’a göre dışkılaman 10-15 dakikadan fazla sürerse, bir sıkıntı mevcut olabilir.
Stres gibi basit bir durum bile bu sıkıntıya yol açabilir. Stres peristalsis sürecini yavaşlatıp, bağırsak hareketlerini yavaşlatabilir.
Vücudun ‘savaş ya da kaç’ modundayken hayatta kalmayı sağlayan davranışlara kitlidir. Hızlı dışkılamak ise bunlardan biri değil.
Ayrıca tuvalette fazla geçirmeniz kabızlıktan muzdarip olabildiğini gösterir. Thorkelson’un tavsiyesi lifli gıdalar tüketmek.
Ayrıca doktorunun kontrolünde, magnezyum desteği de alabilirsiniz. Magnezyum bağırsaklarını rahatlatıp, işlerin kolaylaşmasını sağlayabilir.