SÜTYENLE UYUMAK SAĞLIĞA ZARARLI MI?

Sütyenle uyumak hakkında birçok söylenti dolanıyor. Peki hangisi doğru?

sutyenler

İşten çıkıyorsun, arkadaşlarına biraz vakit geçirip eve planladığından daha geç gidiyorsun. Hatta bir hayli geç gidiyorsun. Dişlerini fırçalamaya, makyajını çıkarmaya, hatta sütyeninden kurtulmaya bile üşeniyor ve yatağa girip hemen uyumaya koyuluyorsun. Peki sütyenini çıkarmamak sağlığına zarar verir mi?

Konu hakkında birçok görüş dolanıyor. Bazıları sütyenle uyumanın sağlığa zararlı olmadığını, bazıları ise zararlı olduğunu savunuyor. Uzmanlar ise 7/24 sütyen kullanmanın sağlığa zararlı olduğuna dair herhangi bir araştırma olmadığını söylüyor.

Cleveland Clinic’ten Dr. Holly Pederson, herhangi bir sütyen tipinin zararlı olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını belirtiyor.

İlgini çekebilir: Göğüslerinin Değişmesine Yol Açan Etkenler

Öne çıkan söylentilerden en yaygın olanı, sütyenle uyumanın göğüs kanseri riskini artırdığı şeklinde. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi, bu iddiayı destekleyecek herhangi bir kanıt yok. Seattle’da bulunan Fred Hutchinson Cancer Research Center tarafından 2014 yılında yapılan bir vaka çalışmasında, sütyen kullanımı (hangi yıl kullanılmaya başlandığı, ölçüsü, kullanım sıklığı, balenli olması vs gibi etkenler göz önünde bulundurularak) ile kanser arasında hiçbir bağlantı olmadığı kanıtlandı.

Tüm bu değerlendirmelerin ardından aklında şöyle bir soru oluşabilir: “Uyurken sütyen takmak, sağlığıma fayda sağlar mı peki?” Bazı kadınlar, gece-gündüz sütyen kullanmanın göğüs sarkmasını engelleyebileceğini ve göğüslere yuvarlak şekil vereceğini düşünüyor. Pederson ise yaşlanmayla birlikte göğüs dokusunun yerini daha yumuşak yapıda olan yağın aldığını, bu yüzden de yıllar içerisinde sarkmalar olabileceğini söylüyor. Dahası, sütyen kullanımı tek başına yer çekimine meydan okuma konusunda pek de başarılı sayılamaz.

İlgini çekebilir: Göğüslerinin Sarkmasına Neden Olan 5 Alışkanlık

Eğer geceleri sütyenle uyumayı sevmiyorsan, bırak göğüslerin özgür kalsın. Eğer göğüs yapın genişse ve sütyenle uyumak seni rahatsız etmiyorsa, sütyenle uyumanda yine bir sakınca yok. Yumuşak ve pamuklu sütyenler kullanırsan da daha rahat edersin.

İlgini çekebilir: 7 Göğüs Tipi: Seninki Hangisi?

 

BENZER YAZILAR