HER YIL BU KADAR YİYECEĞİ ÇÖPE ATIYORUZ!

İsraf edilen yiyeceklere dair istatistikler korkunç boyutlara ulaşmış durumda.

artik besinler

“Tabağındakileri bitir, dünyada bir sürü aç insan var.”

Bu cümleyi çocukluğunda annenden sıkça işitmişsindir. Haksız olmadığı da ortada. Çünkü her yıl sandığından çok daha fazla yiyecek çöpe atılıyor.

Environmental Science and Technology’de yayımlanan yeni bir çalışmada, dünyadaki her insanı besleyebilecek kadar besin üretildiği; ancak yılda 1.3 milyar ton yiyecekten daha fazlasının ziyan edildiği ve de çöpe atıldığı belirtiliyor! Bu miktar ise 2 milyar insanı beslemek için yeterli. Ayrıca, dünyamızda her gün 800 milyon insanın aç kaldığı tahmin ediliyor.

Geride bıraktığımız 50 yıl içerisinde ise her birimizin tükettiği yiyecek miktarında çok da bir şey değişmedi. Ancak üretilen yiyecek miktarında adeta patlama yaşandı. Aradaki fark beslenme ihtiyacı bulunan insanlara ulaşmak şöyle dursun, çalışmanın yazarlarına göre küresel ısınmaya da yol açıyor. Kullanılmayan yiyeceklerin yetiştirilmesi, işlenmesi ve ulaştırılması ise, olağanüstü mevsim değişikliklerine, sellere, küresel ısınmaya ve deniz seviyelerindeki yükselmelere yol açan sera gazı salınımının 2010 yılında %20’sini oluşturuyordu.

BENZER YAZILAR