TUZLU YEMEK İSTEMENİN İLGİNÇ NEDENİ

Canın sürekli tuzlu yiyecekler yemek istiyorsa, nedeni bu olabilir.

tuz beslenme

Tuzlu yiyeceklerin tadı oldukça hoşuna gidiyor olabilir. Çoğu da lezzetli. Reddetmiyoruz. Ancak bu isteğinin ardındaki motivasyon, genetik ile alakalı olabilir mi? University of Edinburgh araştırmacılarına göre, genetik olarak tuzlu yemeye eğilimli olabilirsin.

İlgini çekebilir: Tatlı Ya Da Tuzlu: Senin Krizin Hangisi?

Yapılan araştırmada, insanlarda yüksek tansiyon ile ilişkilendirilen bir gen, farelerde çıkarıldı. Bu işlemin sonucunda, fareler daha fazla tuzlu su içtiler ve yüksek tansiyon sahibi oldular. Tuzlu su içmeyi bıraktıklarında ise tansiyonları normale döndü. Makalede, tuz aşeren insanlarda bu genin olmadığı söylenmiyor; ancak bilim insanları bu bulgular ışığında yeni bir araştırmaya girişerek, kalp yetmezliği hastalığı bulunan ve tuz ile sorunlar yaşayan kimselere uygun bir tedavi geliştirmeye çalışacaklar.

İlgini çekebilir: Tansiyon Düşürmek İçin Yapılması Gerekenler

Tuzun bileşeni olan sodyum, genel sağlık için vazgeçilmezler arasında. Ancak günlük önerilen miktar olan 2.300 miligram’ın (yakşalık 1 çay kaşığı) üzerine çıkıldığında, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi sorunlar oluşabiliyor. Önerilen miktarın üzerine çıkılmasının engellenmesi güç olduğu için de, genellikle tuzlu yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulaması öneriliyor.

tuz

Peki tuzdan nasıl uzak durabilirsin?

  • Öncelikle gizli sodyum kaynaklarını öğrenebilirsin.
  • Yemeklerini tuzdan ziyade limon suyu ya da elma sirkesi ile tatlandırabilirsin.
  • Market alışverişlerinde paketlenmiş hazır yiyeceklerden uzak durabilir, onların yerine taze meyve, sebze ve yağsız protein kaynaklarına yönelebilirsin.
  • İşlenmiş gıdaları (işlenmiş etler, soslar vs.) tüketmekten vazgeçebilirsin.
  • Tuzu azaltılmış gıdaları tercih edebilirsin.
  • Dışarıda yemek ya da eve sipariş vermek yerine, evde yemek yaparak, tükettiğin tuz miktarını kontrol altına alabilirsin.

 

BENZER YAZILAR