Yeni bir çalışma, karbonhidrat tüketimi ile akciğer kanseri arasındaki ilişkiye odaklandı.
Her karbonhidrat aynı değil. Sağlıklı beslenme ve kilo vermek için meyve, akıllıca pişirilen nişastalı besinler ve baklagillerden tüketmen gerektiğini söylüyoruz; ancak yeni bir araştırma, yanlış karbonhidrat tercihlerinin beraberinde büyük bir sağlık riski de getirdiğini ortaya koyuyor. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention’da yayımlanan çalışmaya göre, beslenme planında yüksek glisemik indeksli besinlere (beyaz ekmek, patates, işlenmiş gıdalar vs.) fazla yer veren kişilerde akciğer kanseri riski %49 artış gösteriyor. Akciğer kanseri ise kanser türleri arasında kadınlar için bir numaralı ölüm nedeni olarak öne çıkıyor.
Yüksek glisemik indeksli besinler kan şekeri düzeyinin aniden değişmesine neden olabiliyor. Bunun sonucunda vücutta daha fazla insülin üretiliyor. İnsülin hormonu ise şekeri kullanılabilir enerji kaynağına çeviriyor. İnsülin seviyesi yüksek olduğunda ise insülin benzeri büyüme faktörü (IGF) adlı protein salgısı artıyor. Söz konusu protein ise akciğer kanseri gelişimi ile ilişkilendiriliyor.
İlgini çekebilir: Kanserden Korunmak İçin Yaşam Tarzını Değiştir
University of Texas Anderson Cancer Center’da yürütülen araştırmada, kendilerine yakın zamanda akciğer kanseri teşhisi konulmuş 1,095 hasta ve çevre kliniklerden 2,413 sağlıklı bireyin beslenme alışkanlıkları, sigara bağımlılıkları ve fiziksel aktivite seviyeleri incelendi. Her bir katılımcı bir sağlık görevlisi ile konuşarak önemli istatistikleri kayıt altına alındı ve beslenme ve diğer alışkanlıklarına dair bir ankete tabi tutuldu.
Düşük glisemik indekslilere kıyasla, beslenmesi glisemik indeks açısından yüksek seviyede olanların akciğer kanseri riski %49 daha fazla olarak belirlendi. İlginç bir şekilde, yüksek glisemik indeks grubundakiler arasındaki sigara içmeyenler insanlarda akciğer kanseri riski, düşük glisemik indeksli gruptaki sigara içmeyen kişilere oranla 2 kat daha fazla oldu. Yüksek glisemik indeks grubunda olan ve sigara içen insanlarda ise risk, düşük glisemik indeksli gruba oranla %31 oranında artış gösterdi.
İlgini çekebilir: İşlenmiş Etler Kanser Nedeni
Bu çalışma, karbonhidrat tüketimi ile akciğer kanseri arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmalar arasında en büyük çaplı olan araştırmaydı ve beslenme alışkanlıklarının kanser riski üzerinde etkili olabileceğine dair elde bulunan kanıtlara yenilerini ekledi. Araştırmacılara göre glisemik indeks ile kanser riski arasındaki ilişkinin tam olarak aydınlatılabilmesi için daha fazla araştırma yapılması şart.