Arada sırada kalbinin hızla çarptığını mı hissediyorsun? Peki kalp çarpıntısının nedeni ne olabilir?
Kalbin aniden hızlı atmaya başlaması, kalp çarpıntısı olarak adlandırılıyor ve çarpıntı durumunda büyük bir duyarlılık, hızlı bir baskı ya da çarpıntı meydana geliyor. Çoğu insan için bu durum tamamen normal; ancak o garip çarpıntı hissi aniden donup kalmana neden olabilir. Kalıcı olduğu takdirde de daha ciddi sorunlara işaret edebilir. O halde, kalp çarpıntısı konusuna tüm detaylarıyla eğilelim, nedenleri ile birlikte hangi durumlarda ciddi bir vaka olarak ele alınması gerektiğini ve tedavisinin nasıl olduğunu inceleyelim.
Kalp çarpıntısı neden olur?
Biraz garip gelebilir; ancak kalp çarpıntısı çoğunlukla bir kalp probleminden ötürü meydana gelmiyor. UCLA tarafından 2014 yılında yapılan bir çalışma, kalp çarpıntısı şikayeti ile hastanelerin acil servisine başvuranların sadece %34’üne kalp hastası teşhisi konulduğunu belirtiyor.
Kadınlarda kalp çarpıntısı genellikle kalpten bağımsız olan stres, anksiyete, korku, yoğun egzersiz, belirli tedaviler, tiroid problemleri ya da hamilelik, adet döngüsü ya da menopoz gibi hormonal değişimlere yol açan etkenlerden kaynaklanır. Bu etkenler neticesinde çarpıntı hissi meydana gelebiliyor.
Her ne kadar çalışmalarda günde 1-2 fincan kahvenin çarpıntıya neden olmayacağını belirtilse de, düzenli olarak kafein hapları ve enerji içeceklerinin tüketilmesinin kalp çarpıntısına neden olabileceğinin altı çiziliyor. Uyarıcı konumundaki bu ürünler kalbin daha hızlı çarpmasını sağlıyor ve bu da çarpıntı hissini tetikliyor. Ayrıca, kalıtımsal kalp hastalıkları ve genetik yapı da çarpıntı hissinin sıklığı üzerinde etkili oluyor.
İlgini çekebilir: Sessiz Kalp Krizinin Belirtileri