ŞEKER KANSERE NEDEN OLUYOR OLABİLİR

Yeni yapılan bir araştırma, şeker ile göğüs kanseri arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor.

seker olum risk

Kanserin nedenleri nelerdir? Genetik? Kirlilik? Kötü Şans? Cancer Research’te yayımlanan yeni bir çalışma, bu listeye bir de şekeri eklemen gerektiğini söylüyor.

Texas Üniversitesi araştırmacıları, göğüs kanserine meyilleri olan oldukça küçük yaştaki farelere az şekerli diyetler, nişastalı diyetler ve yüksek şeker içeren diyetler uyguladılar. 6 aylık olduklarında, araştırmacılar bu fareleri tekrar mercek altına aldılar. Amerika’daki beslenme planındakine benzer şeker miktarlarına sahip bir diyetin uygulandığı farelerin %60’ında göğüs kanseri oluştuğu gözlemlendi. Öteki taraftan, düşük şeker miktarları içeren bir beslenme planı uygulanan farelerde göğüs kanseri gelişimi %30 olarak ölçüldü. Dahası, yüksek miktarlarda şeker içeren beslenme planına tabi tutulan farelerdeki göğüs kanseri tümörlerin daha büyük oldukları, daha hızlı büyüdükleri ve akciğerlerin üzerine dağılımlarının daha fazla oldukları da gözlemlendi.

Araştırmacıların bir diğer bulgusu ise, fruktoz adı verilen ve sofralarımızda kolaylıkla bulabileceğimiz basit şeker molekülünün, vücutta proteinlerin ve yağ asitlerinin dengesi ile oynayarak kansere neden olabileceği yönünde.

Kanser hastaları ya da kanser riski altında olanların, işlenmiş gıdalardan, sofra şekerinden ve tatlandırılmış içeceklerden uzak durmaları öneriliyor.

BENZER YAZILAR