SEKS BAĞIMLILIĞI GERÇEKLERİ

New York City seks terapisti Ian Kerner, seks bağımlılığı hakkındaki gerçekleri sıralıyor.

seks bagimliligi nedir

Seks bağımlılığı aslında etrafımızda sık duyduğumuz bir terim. Hal böyle olunca, terimin gelişigüzel kullanılması da oldukça yaygın görünen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Önce bir noktayı aydınlatalım: Seks bağımlısı olarak nitelendirilen kişileri tedavi etmekte olan New York City seks terapisti Ian Kerner, resmi olarak “seks bağımlısı” diye bir teşhisin bulunmadığını belirtiyor. Ona göre bu teşhisin konulabilmesi için yeterli empirik araştırma bulunmuyor.

Kerner’e göre, madde bağımlısı insanların beyin taramalarına bakıldığı zaman, söz konusu bulguların seks bağımlısı olduklarını iddia eden insanlarınkiler ile denklik göstermediği görünüyor. Kerner, seks bağımlısı olarak nitelendirilen kişilerin beyinlerindeki uyarıların yüksek libidolu insanlar ile benzer olduğunun altını çiziyor. Onun deneyimlerine göre, seks bağımlısı olarak nitelendirilen kişiler, aslında normal olduğunu düşündükleri libido seviyesinden daha yüksek libidoya sahip olan kişiler. Yani, klinik olarak incelendiğinde seks bağımlısı diye bir şey yok.

Peki birçok insan niçin kendilerini seks bağımlısı olarak yaftalıyor? Kerner’e göre meselenin kökenleri kültürde saklı. Çünkü günümüzde bağımlılık kelimesi kolaylıkla kullanılabiliyor ve birçok davranışın da bağımlılık ile ilişkili olduğu varsayılıyor. Kişinin anksiyete ya da duyguları ile olan mücadelesinde seksi bir savunma mekanizması olarak kullanması problemli olsa da, bu durum, kişinin bağımlı olduğu anlamına gelmiyor.

Özellikle işin içine aldatma girdiği zaman, seks bağımlılığı oldukça kolay bir özür olarak beliriveriyor. İnsanlar, davranışlarından ötürü kendilerini suçlamak ve sorumluluk almak yerine, bağımlılıklarını öne sürme eğilimi gösteriyorlar.

Seks bağımlılığına dair ufak bir girişin ardından, seks bağımlılığının ne olmadığını iyice aydınlatmak gerekiyor. Kerner, seks bağımlılığı konusuna dair yanlış bilinenleri aydınlatmaya devam ediyor. Seks bağımlılığına dair söylentileri okudukça, meselenin insanlar tarafından ne boyutlara taşınabildiğine yakından tanık olacaksın.

BENZER YAZILAR