GÜVERCİNLER: KANSER AVCILARI

Bilim insanları, güvercinlerin kanser teşhis edebilmek için eğitilebileceklerini keşfettiler. 

guvercin kanser

Çok yakında hastanelerin radyoloji ve patoloji bölümlerinde güvercinleri çalışırken görebiliriz. Çünkü yapılan yeni bir araştırmada, kanser saptanması konusunda güvercinlerden faydalanılabileceği öne sürülüyor.

Kuşların görme kabiliyetleri insanlara kıyasla çok daha gelişmiş. Kuşların gözleri, insan gözünden daha fazla dalga boyunu kavrayabilme kapasitesine sahip. Buna ultraviyole ışınlar da dahil. Beyinlerinin insan beyninin binde biri kadar olması göz önünde bulundurulduğunda, kuşların bu özelliğinin ne kadar şaşırtıcı olduğu daha iyi anlaşılabilir.

Daha önce yapılan çalışmalar, güvercinlerin görsel kanıtlar kullanarak nesneleri kategorilere bölebildiklerini, alfabedeki harfleri ayırt edebildiklerini ve insanları kıyafetlerini değiştirseler bile tanıyabildiklerini göstermişti. Dr. Richard Levenson ise güvercinlerdeki bu üstün özelliklerden faydalanmak için bambaşka yöntemler düşündü. Levenson’un düşüncesi, güvercinlerden patoloji alanında yararlanmanın mümkün olduğuna dairdi. Belki de güvercinler dokulardaki kanser oluşumunu saptayabilirdi.

Kaliforniya Üniversitesi ile Iowa Üniversitesi’nin işbirliği ile yürütülen projede başarıya ulaşıldı. Hatta, güvercinlerin bu kabiliyetleri beklenenin de üzerindeydi.

Yüksek teknolojili kutular içerisine yerleştirilen 8 güvercine, bilim insanlarının sadece mikroskop ile görebileceği kanserli ve kanserli olmayan doku örnekleri gösterildi ve 15 günlük eğitimin sonunda güvercinlerin doğru tanıyı koyabilecek şekilde eğitilebildikleri saptandı. Güvercinler arasındaki başarı oranı %85 olarak belirtildi.

Bu şaşırtıcı bulgular kanser teşhisi konusunda yeni umutlar sunuyor. Güvercinlerin bu üstün özellikleri, kanser ile mücadelede yeni bir dönemin kapısını aralayabilir.

BENZER YAZILAR