UYKU ALIŞKANLIKLARI HAMİLE KALMA ŞANSINI ETKİLİYOR

Yeni yapılan bir çalışmaya göre, uyku alışkanlıkları hormon dengesi ile oynayarak hamile kalma şansını olumsuz etkileyebiliyor.

uykusuzluk

Uyuyabilmek adına, uykuya dalana kadar telefonunu kurcalıyor ya da televizyonunu açık bırakıyorsan, bir daha düşün. Tüm bu davranışlar uyku kaliteni olumsuz etkilediği gibi, yeni yapılan bir araştırmaya göre özellikle geceleri ışığa maruz kalmak kısırlık riskini de artırıyor.

UCLA, Osaka University ve Japan Science and Technology Agency araştırmacıları, geceleri  yapay ışığa maruz kalmanın dişi farelerin doğurganlığına olan etkilerini araştırdıklarında, aynı zamanda yaşın da bu duruma etkileri olduğunu keşfettiler. Doğal ışığa maruz kalan ve menopozun eşiğindeki farelerin hamile kalabilme olasılıkları dramatik bir şekilde düşüş gösteriyor. Aynı zamanda yapay ışık genç dişi farelerin hamile kalabilme şansını da olumsuz etkiliyor. Ama bu etki, yaşlı farelerdeki kadar yüksek değil.

Peki yapay ışık ile doğurganlığın nasıl bir ilişkisi olabilir? Araştırmacıların görüşü, menstural döngüyü de kapsayan biyolojik fonksiyonların, insan vücudunun iç saati tarafından belirlenmesinin belirleyici olduğu yönünde. Uykunun hem erkeklerde hem de kadınlarda üremeye olan pozitif etkileri olduğu açık. Ancak bu çalışma, bu pozitif etkinin ardındaki asıl etkenin melatonin hormonu (uykuyu düzenlemeye yardımcı hormon) olduğunu ortaya koyuyor.

BENZER YAZILAR