ÖLÜMSÜZLÜK GARANTİLİ

Sonsuza kadar yaşamak ve dünyayı değiştirmek ister misiniz? Bu, düşündüğünüzden daha kolay. İşte, genç bir adamın “ölümü aldatışının” olağanüstü hikâyesi ve bunu sizin de başarabilmenizin anahtarı.

 SETH MURPHY, 31 YAŞINDAYKEN kolon kanserinden hayatını kaybetti. Evli değildi, çocukları yoktu ve Oklahoma City’de petrol ve doğal gaz avukatı olarak sürdürdüğü kariyerinde başarılıydı ama abartılacak derecede değil.

Dışarıdan bakıldığında, Seth hiçbir miras bırakmamış ve kendi ailesi ile kilise dışındaki dünyaya çok küçük bir etkisi olmuş gibi görünebilir. Ancak Seth, ölmeden önce tüm vücut bağışı için kaydoldu. Dünyanın neresinde ihtiyaç olursa orada, vücudunun olabildiğince çok parçasının organ nakli ve araştırmalar için kullanılmasına izin vermeyi kabul etti.

Annesi Rexanna Murphy, “Seth, fantasy football oyunundan, video oyunlarından ve çevrimiçi olarak kumar oynamaktan keyif alırdı ve kazanmayı severdi,” diyor. “Hayatı boyunca hep veren taraf oldu ve kanserle olan savaşını kaybetmiş olsa da vücudunun birçok şekilde kullanılmasına izin vererek şu anda kazanıyor. Hayat Seth’e karşı adil oynamadı, ancak o, ölümü aldattı.” Bağış ve dağıtımı düzenleyen, kâr amacı gütmeyen kuruluş United Tissue Network’ün yardımıyla, Seth’in ölümden sonraki macerasını izledik. İşte, nerelere ulaştığı ve en önemlisi de nasıl yaşadığı…

 

1- Baş ve beyin

Gizlilik nedeniyle -ve tüm vücut bağışları alanında oldukça fazla olduğundan- Seth’in başı ve beyninin kullanımıyla ilgili paylaşabileceğimiz tek bilgi, “geleceğin doktorlarının anatomi eğitiminde” kullanılmak üzere Illinois’deki bir eğitim kurumuna gitmiş olduğu.

2- Kornea (sağ)

Kornea, Edmond, Oklahoma’nın dışında safkan yarış atları yetiştiren 71 yaşındaki emekli psikiyatrist Tina Singer’a nakledildi.  Singer, 40 yıl önce radyal keratotomi ameliyatı olmuştu ve komplikasyonlar zaman içinde periferik görüşü ile derinlik ve renk algısını, araç kullanmayı bırakmak zorunda kalacağı noktaya kadar yıprattı. (Ayrıca, gelişini görmediği ürkmüş bir atla çarpışması sonucu omzunu kırmıştı.) Oklahoma Lions Göz Bankası, nakil işlemlerine olanak sağladı ve Singer’ın iyileşme süreci yavaş da olsa gelecek vaat ediyor. “Neredeyse 40 yıllık en iyi arkadaşımı henüz kaybettim,” diyor Singer. “Eskiden gitmem gereken yerlere beni o götürür ve çiftlikte bana yardım ederdi, bu yüzden yeniden görme ve özgür olma şansını elde ettiğim için minnettarım.”

  

3- Vücut sıvıları

Pensilvanya’daki OraSure Technologies, acil tıbbi durumları tespit etmek için oral sıvı tanı biliminde uzmanlaşmıştır. (HIV için yapılan oral sıvı testlerini düşünün.)  Seth’in ağzından alınan örnekler OraQuick Ebola Rapid Anti­gen Testi’nin araştırmalarında kullanıldı. Bu test sahada görev alan tıbbi ekiplerin Ebola Zaire virüsünü ölüm sebebi olarak hızlıca teşhis etmesini sağlıyor.

4- Omuzlar (sağ ve sol)

Colorado’da yer alan Steadman Philippon Araştırma Enstitüsü, Seth’in omuzlarını birçok alanda kullandı. Bu spor hekimliği tesisindeki hekimler, eklemlerle rotator manşet ve labrum onarma ameliyatının uygulaması üzerine çalıştı. Ardından her iki eklem de iki araştırma projesinde kullanıldı. Biri çatlak bir köprücük kemiğini onarmanın veya “plaklarla sabitlemenin” en iyi yoluna karar vermeyi, diğeri ise rotator manşet yırtıkları için, superior kapsül rekonstrüksiyonu adı verilen yeni bir onarım prosedürünü test etmeyi amaçlıyordu.

5- Dizler (sağ ve sol)

VA San Diego Healthcare System, UC San Diego School of Medicine işbirliği ile, MR ve ultrason tekniklerinde daha iyilerini araştırmak için Seth’in diz eklemlerini kullandı. Bu araştırmalar, kireçlenme, kemik erimesi ve tendon/bağ doku dejenerasyonunun daha erken ve daha doğru teşhis edilmesini sağlayabilir. Her iki diz de üç ila dört farklı projede kullanıldı. Gerçek insan dokusunu moleküler düzeyde analiz edebilme olanağı, uzmanların yeni görüntüleme tekniklerinin geçerliliğini denetlemesine yardımcı oluyor.

6- Beden

Pensilvanya’daki ismini vermek istemeyen bir “kas-iskelet sistemi çözümleri şirketi”, Seth’in bedenini lateral lumbar interbody füzyon olarak adlandırılan bir uygulama için cerrahları eğitmek üzere kullandı. Bu yeni yöntem, dejeneratif disk hastalığı ve bel fıtığı kaynaklı bacak ve sırt ağrılarının tedavisinde kullanılıyor ve hastanın yan tarafından açılan bir kesikle gerçekleştirildiğinden ana kas ve sinirlerden kaçınmış oluyor. Minimum düzeyde müdahaleyle yapılan bu tarz bir ameliyat, hastanın daha hızlı ve daha az acılı bir iyileşme süreci geçirmesini sağlıyor.

7- Ayaklar (sağ ve sol)

Okyanusun ötesinde, Varşova’da bulunan Lux Med Group’un Tıbbi Eğitim Merkezi, Seth’in ayaklarını doktorlar için verilen bir ortopedik tedavi kursunda kullandı. Kurs, doktorlara ön ayakta gelişen şekil bozukluklarının tedavisinde kullanılan cerrahi teknikleri uygulama fırsatı sundu. Laboratuvar yöneticisi Krzysztof Skrzos, “Teorik eğitim veya simülasyonlar üzerinden alınan eğitimler, insan dokusuyla gerçekleştirilenlerin yerini tutamaz,” diyor. “Bu çalışma, gerçek bir ameliyathanede görülen yaygın durumları yansıtıyor.”

 

ÖLÜM NASIL ALDATILIR

■ Tüm vücut bağışı, vücut parçalarının tıbbi eğitim ve öğretim gibi ek bir amaçla kullanımını da kapsaması yönünden organ bağışından ayrılır. Siz de Seth gibi organ nakli bağışçısı ve tüm vücut bağışçısı olabilirsiniz. United Tissue Network, ABD’deki bu süreci yöneten yedi akredite kuruluştan biri. Bağışçıların aileleri, vücut parçalarının nerede ve nasıl kullanıldığını genellikle bilmez. UTN’nin yetkili müdürü Alyssa Harrison, Amerika Birleşik Devletleri’nde, yıllık olarak yaklaşık 50.000 tüm vücut bağışı gerçekleştiğini söylüyor. Her bir donör, ortalama olarak altı tıbbi eğitim ve/veya araştırma programına yerleştiriliyor. Ülkenin tüm vücut bağışı sayısı şu ankinin iki katına çıksa da ihtiyacı karşılamaya maalesef yetmiyor.

Derleyen: Saide Tokuç

BENZER YAZILAR