BRAZILIAN JIU-JITSU FIRTINASI

Eğer siz farkında bile olmadan sizi ciddi oranda forma sokacak yeni bir aktivite arıyorsanız, dünyanın en eski karma dövüş sanatı Brazilian jiu-jitsu’da aradığınızdan fazlasını bulmanız mümkün.

Ataşehir Nidakule’de yer alan Balaban Solid Sports’dayız. Burası birçok farklı sporun icra edildiği gerçek bir spor kompleksi, her gün yüzlerce insan burada CrossFit’ten MMA’e, jiu-jitsu’dan pilatese birçok farklı sporu yapma şansı elde ediyor. Bugünse her zamankinden biraz daha farklı bir gün, özellikle de Balaban Brazilian jiu-jitsu takımı için. Balaban Solid Sports’a giriş yapan BJJ takımı üyeleri, iş çıkışı takım elbiselerini çıkarıp kimonolarını giyiyorlar. İlk Türk MMA dövüşçüsü Ertan Balaban’ın kurduğu takım 2011 yılından beri minderlerde mücadele ediyor. Antrenman yaptıkları minderleri çevreleyen duvarlara baktığınızda, birçok sporcunun uluslararası yarışmalarda aldığı madalyaları görüyorsunuz. Balaban jiu-jitsu takımında olmak için müsabık olmak mecburi değil; bu spora gönül vermiş ve antrenman yapmaya hazır herkes mindere davetli. Bugünse bizi yurt dışında başarıyla temsil eden bu takımın çok önemli bir onur konuğu var: siyah kuşak sahibi jiu-jitsu sporcusu Burak Salman. 14 yaşında karma dövüş sanatlarına merak salan Salman, yerel bir güreş salonunda başladığı çalışmalarla birlikte kendini kısa zamanda geliştirmiş ve sadece bir sene içinde 16-17 yaş kategorisinde 2010 Victorian jiu-jitsu turnuvasında şampiyonluk yaşamış, hem de karşısına çıkan her rakibi 1 dakikanın altında bir sürede pes ettirerek. Sonrasında kendini tamamen bu spora adayan Salman, kazandığı başarılara rağmen uluslararası arenada kendini göstermek için 2014 yılına kadar beklemek zorunda kalmış. Sonrasında bulduğu sponsor desteğiyle ilk uluslararası yarışmasına Japonya’da katılmış ve mor kuşakta orta sıklet şampiyonluğuna ulaşarak kahverengi kuşağa geçiş yapmış. Bundan sonrasında geçtiğimiz yıla kadar kazandığı başarılarla birlikte ABD’de jiu-jitsu ustası Pedro Sauer’den siyah kuşağını teslim alma onuruna yetişmiş. Bugünse, Türkiye’de bu spora gönül veren insanlara eğitim vermek için burada. Sonrasında da iki haftalık bir kamp dönemi geçirecekler birlikte. Biz de kelimenin tam anlamıyla bu sporun ustası bir isimle Türkiye’nin en başarılı takımını bir arada yakalamışken, dünyada müdavimi hızla artan bu spor hakkında biraz bilgi toplayalım dedik.

Brazilian jiu-jitsu

Brazilian jiu-jitsu (BJJ), özellikle rakibi yakalamaya ve yerde mücadeleye odaklanan bir savaş sanatı, spor ve kişisel korunma yolu. Aynı zamanda da en eski MMA sporu. Daha ufak ve zayıf olan kişinin kendisini, daha büyük ve güçlü olan rakibine karşı baskı gücü ve doğru teknikle başarıyla savunabileceğini öğreten BJJ’de, rakip genellikle eklem yerlerinden kilitleme ve boğma tekniği uygulanarak mağlup ediliyor. Dolayısıyla tekniğin en az güç kadar önemli olduğu bir spor. Jiu-jitsu anlam olarak “narin sanat” (arte suave) manasına geliyor. Bunun sebebi, kazanmanın temel ilkesinin, rakibin kilo ve gücünün kendi aleyhine kullanılmasından kaynaklanması. Doğru tekniği kusursuz şekilde uygulamak, daha ağır bir rakibi baskı gücüyle ve kaldıraç kuvvetiyle hareket ettirme olanağı sağlıyor. Başka bir deyişle, zihinsel enerji,en az fiziksel enerji kadar işin içinde. BJJ’nin amacı rakibi hafife almak. Ancak bunu yapabilmek için hatasız korunma prensibine sahip olmalısınız ve rakibinizin sizin açığınızı yakalamasına asla izin vermemelisiniz. Kazananı tekniğin iyi uygulanmasının ya da bir tarafın duygusal tükenişinin belirlediği BJJ’nin sunduğu korunma kabiliyeti, bu sporu aynı zamanda en etkili kişisel savunma sanatı haline getiriyor. BJJ sporcuları şu üç yeteneği öğrenmek zorunda: hareket, denge ve kaldıraç kuvveti. BJJ sadece karma savaş sanatı değil, ayrıca tüm karma dövüş öğretilerinin gizli numaralarını barındıran bir uygulama. Bugünlerde çok iyi dövüşen ve BJJ bilmeyen bir dövüşçüye rastlamak mümkün değil. Karma savaş sanatında vazgeçilmez bir güç olan BJJ, birçok şampiyonun başarısındaki en önemli yardımcılardan biri olarak göze çarpıyor. BJJ’yi dövüş sanatları arasında cazip kılan özelliklerinden biri de, sakatlık riskinin birçok spora göre çok daha düşük olması.

HEM KARDİYO HEM KAS GELİŞİMİ

BJJ’yi tüm dünyada bu kadar yaygınlaştıran tek şey bu sporun kendine has yönleri de değil. BJJ aynı zamanda sizi ciddi şekilde forma sokacak bir spor branşı. Ertan Balaban bu sporun yağ yakmak ve kaslarınızı geliştirmek için de oldukça etkili bir yol olduğuna dikkat çekiyor: “Güreşmek, gerçekten ciddi bir kardiyo antrenmanı. Ayrıca minderde her kasınızı güçlendiriyorsunuz. Balaban BJJ takımının birçok üyesi haftada sadece bir gün ağırlık antrenmanı yapıyor, ancak fiziklerine baktığınızda spor salonundan çıkmadıklarını düşünebilirsiniz. Bununla birlikte zihninizi çalıştırması da bu sporun bonusu. Evet, başlarda sporun temelini öğrenmek biraz zor. Ama birkaç hafta sonra bu süreci atlattığınızda kendinize muhteşem bir hobi edinmiş olacaksınız. Tek ihtiyacınız olan bir kimono.”

BENZER YAZILAR