ERKEKLERDE BURUN ESTETİĞİ

Rinoplasti veya burun ameliyatı denildiğinde akla ilk olarak kadınlar gelse de, günümüzde görünümüne özen gösteren birçok erkeğin de artan bir şekilde estetik müdahalelere ve daha spesifik olarak rinoplastiye ilgi gösterdiğine tanık oluyoruz.

Hasta, estetik nedenlerle olduğu gibi, medikal nedenlerden de ameliyat olmak isteyebilir. Ameliyat planlaması, kişinin ihtiyaçlarına ve fiziksel özelliklerine göre yapılır. Erkeklerin estetik cerrahiye artan ilgisi hakkında konuşanEstetik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanı Op. Dr. Gökhan Beyhan, rinoplasti ameliyatının çok yönlü olduğunu vurguluyor.

Ameliyatın çok yönlü olması konusunu biraz açabilir misiniz?

Şöyle anlatayım. Rinoplasti ameliyatında burun çapı ve boyu kısaltılıp uzatılabilir, burun ucu yeniden şekillendirilebilir, inceltilebilir, kalınlaştırılabilir. Burun kemeri düzleştirilebildiği gibi, deviasyon olarak adlandırdığımız burun eğriliği de düzeltilebilir. Nefes yolunu tıkayan polip benzeri yapılar çıkartılabilir ve burnun destek yapısını korumak için kıkırdak greftleri de kullanılabilir.

Peki, başarılı bir Rinoplasti ameliyatının püf noktaları var mıdır? Varsa nelerdir?

Öncelikle hastayla iyi bir diyalog kurulması ve doğru bir ameliyat planlaması şart. Diğer taraftan, burnun destek yapısını korumak çok önemli. Aksi takdirde “burun düşmesi” gibi komplikasyonlar yaşanabilir. Son olarak, ameliyat planlanırken burnun fonksiyonel özelliklerini da hesaba katmak gerekir. Yoksa solunumla ilgili komplikasyonlar baş gösterir.

Yaptığımız araştırmalarda açık ve kapalı Rinoplasti ameliyatından bahsedildiğini okuduk. Bize bu iki tekniğin farkını anlatır mısınız?

Açık burun ameliyatında burun cildini açıp müdahalede bulunuyoruz. Bu da burun tabanında zamanla kaybolan bir iz bırakır. Kapalı burun ameliyatında ise kesiler burun içerisindedir ve iz bırakmaz. Bu yöntemle mevcut tüm müdahale yelpazesini uygulamak mümkün iken, burun için ödem oluşumu asgariye düşüyor. Dolayısıyla iyileşme süreci de oldukça kısalıyor.

Ameliyat sonrası ağrı ise neredeyse hiç hissedilmiyor. Ben şahsen daha avantajlı olduğu için, aksi gerekmediği takdirde kapalı Rinoplasti yöntemini tercih ediyorum. Ameliyat sonrası süreç nasıl işliyor?

Ameliyatın ardından hastayı tedbir için bir gece hastanede tutuyoruz. Ertesi gün evine dönebilir. Eskiden olduğu gibi burun içi bandaj yerine silikon nazal splintler kullanıyoruz. Bunlar hem buruna destek sağlıyor hem çıkartılması rahat ve acısız oluyor. Splintler ikinci veya üçüncü günde çıkartılıyor. Beşinci günde de burun üstü koruyucu stenti kaldırıyoruz. Ödemlerin tamamen geçmesi ve burnun son haline kavuşması yaklaşık olarak 3 ila 6 aylık bir süreç gerektiriyor. İlk 3 ay hassas olduğu için hastanın burnunu darbelere ve güneş ışınlarına karşı koruması önemli. Bu dönemde kontakt sporlarından da kaçınılması gerekir. Rinoplasti veya burun ameliyatı denildiğinde akla ilk olarak kadınlar gelse de, günümüzde görünümüne özen gösteren birçok erkeğin de artan bir şekilde estetik müdahalelere ve daha spesifik olarak rinoplastiye ilgi gösterdiğine tanık oluyoruz. “B urnun destek yapısı korunmadığı takdirde burun düşmesi gibi komplikasyonlar yaşanabilir.”

BENZER YAZILAR