SALATADAKİ ŞEKERE DİKKAT!

 Kalori hesabı yapmadan bolca tükettiğiniz salatalar, gizli bir şeker deposu olabilir.

Kalorisine bakmadan bol bol tükettiğiniz yeşil salata, sandığınız kadar masum olmayabilir. Beslenme Uzmanı Claire Baseley, sebze ve meyvelerin de doğal olarak şeker içerdiğini belirtiyor: “Sebze veya meyvelerin hücrelerinde şeker bulunur. Bu şeker, pasta ve keklerde bulunan şekerden daha yavaş salgılanır, dolayısıyla vücudun onu parçalaması daha uzun sürer.” Bununla birlikte, bazı sebze veya meyveler diğerlerinden daha fazla şeker oranına sahiptir. Buna bir de soslar eklediğinde, eğer kilo vermeye çalışıyorsanız sıkıntı daha da büyür.

Ekstra şeker alımına dur demek istiyorsanız, salata içeriklerini öğrenmelisiniz.

Avokado

Ç100 gramında 0,7 gram şekere sahip avokadoyu her gün tüketmenizde sakınca yok. Eğer kahvaltıda yemediyseniz, öğle yemeğinde salatanıza rahatlıkla ekleyebilirsiniz.

Kuşkonmaz

100 gramında 1,9 gram şeker var; yani bu da istediğiniz kadar yiyebileceğiniz sebzelerden olduğunu gösteriyor. Üstelik vücuttaki -özellikle alkole bağlı oluşan- toksinleri temizliyor.

Kereviz sapı

Kerevizi gönül rahatlığıyla yemeniz için tek sebep 100 gramındaki 1,3 gramlık düşük şeker oranı değil. Şikago Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, kereviz sapındaki ftalid maddesinin kan damarları etrafındaki kasları rahatlatarak tansiyonu düşürdüğünü saptadı.

Salatalık

100 gramında sadece 1,7 gram şeker içerdiği için salatanıza bolca ekleyebilirsiniz. Ama soymadan yemeye özen göster çünkü sindirimi destekleyen tüm lifi kabuğunda bulunuyor. 

Yeşillik

Roka, ıspanak veya kıvırcık… Salata kâsenizi hangi yeşillikle doldurmak istediğiniz tamamen size kalmış. Hangisini tercih ederseniz edin, yeşilliklerin şeker oranı yok denecek kadar düşüktür; o yüzden sınırsızca yiyebilirsiniz.

Tohumlar

Salatanıza bolca tohum serpiştirebilirsiniz. Tohumların şeker oranı çok düşüktür. Şekerli salata sosları yerine salatanıza ekstra lezzet katmak için çörek otu, keten tohumu veya çekirdek eklemeyi deneyin. Ancak tohum kullandığında eklediğiniz yağı biraz azaltın.

Elma

Elmanın 100 gramında 10,4 gram şeker var. Şimdi iyi habere geçelim: Aynı zamanda 2,4 gram lif içeriyor. Bu sayede kan şekerinizi dengelemeye yardımcı oluyor. Salatanıza eklediğiniz elmayı, günlük meyve porsiyonundan düşebilirsiniz.

Soğan

100 gramında 4,2 gram şeker içerse de soğan, Endocrine Society tarafından yapılan bir araştırmaya göre kandaki glikoz seviyesini azaltmayı destekliyor. Siz yine de -kokusunu da hesaba katarak- miktarı abartma.

Mısır

100 gramı 6,5 gram şeker içerdiği için mısır tüketimini minimum seviyede tutmanızda fayda var. Şekersiz ve doyurucu bir alternatif arıyorsanız, salatanıza haşlanmış kuru fasulye eklemeyi deneyin (sadece 0,4 gram şeker içeriyor).

Pancar

Sıkı durun: Pancarın 100 gramında 6,8 gram şeker bulunuyor. Ama ona beslenmende yer vermemek gibi bir hata yapmayın. Çünkü kendisi aynı zamanda antioksidan ve C vitamini deposu. Salatanıza bir miktar ekleyebilirsiniz.

Tatlı patates

Tatlı patates standart patatese göre beş kat fazla şeker içerir (0,8 grama karşılık 4,2 gram). Ama beta karoten açısından daha zengindir ve vücut bunu A vitaminine dönüştürür. Ayrıca lif içeriği sayesinde de beş yıldızı hak ediyor.

Domates

Domatesin de 100 gramında 2,6 gram şeker var. Ama aynı zamanda kolajen oluşumunu destekleyen C vitamini, depresyonu azaltan folik asit ve göz sağlığını iyileştiren likopen içeriyor. Özellikle mevsiminde beslenmenden eksik etmeyin.

BENZER YAZILAR