ACI VE ZAFER

Kafanızın İçindekiler

Gelelim elektrik dalgalarının gücüne. Transkraniyal Doğru Akım Uyarımı (TDCS), elektrik dalgalarını direkt olarak bacaklarınıza yollamasa da, beyninizin belirli bölgelerine iletebilir. Brezilya’da yer alan Rio do Grande Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, temporal lobunuz (beyninizde bedensel algının gerçekleştiği yer) uyarıldığında dayanıklılığınız yüzde 4’e kadar artabiliyor.

Marcora ve Kent Üniversitesi’ndeki ekip arkadaşları da, bacak hareketlerini kontrol eden motor korteksine gönderdikleri sinyalden sonra benzer bulgular elde etmişlerdi. Transkraniyal Doğru Akım Uyarımı’na ilk etapta şüpheci yaklaştığını itiraf eden Marcora, “Birçok etki yaratıyor gibi duruyor fakat tekrarlanabilir gibi gözüken bazı spesifik özellikler de keşfettik” diyor.

Transkraniyal Doğru Akım Uyarımı’nın ismi size uzay çağındaki bir teknolojiyi çağrıştırabilir. Fakat günümüzde satın alınabilen bir sistem. San Francisco’da yer alan Halo Neuroscience, kulaklık tarzı bir ekipmanla kuvvet ve koordinasyonunuzu artırabileceğinizi söylüyor. Halo Neuroscience, hâlihazırda birçok Amerikan Futbol Ligi ve CrossFit sporcusuna ev sahipliği yapmakta. Marcora’nın hâlâ birtakım şüpheleri var ve “Bu ekipmanları start çizgisinde göremeye başladığımızda, Dünya Anti-Doping Örgütü bunu yasaklayacaktır” diyor.

Öte yandan beyni uyarma yönteminden haberdar olan kişiler sadece Marcora ve Halo Neuroscience değil. Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı tarafından yapılan son araştırmada, sabit bir bisiklet üzerinde pedal çeviren askerler aynı zamanda zihin bulmacaları da yaptılar. Bu kişiler, 12 haftanın sonunda hiçbir şey düşünmeden pedal çevirenlere kıyasla yorulma sürelerini üç kata kadar uzattılar. İlk grup beyin dayanıklılığı kampını başarıyla geçerken, zihinsel yükle nasıl baş edeceklerini de öğrendiler. Bu yük ortadan kalktığı zaman da fiziksel yükümlülükleri onlara basit geldi.

Marcora’nın teorisine göre, askerler beyinlerinin singulat korteksini (efor algısıyla ilgili bölüm) kuvvetlendirdiler. Ancak Marcora yine de daha durağan bir yaşam süren insanlarla yeni bir deney yaparak, sadece zihin çalıştırmayla performans artırımının mümkün olup olmadığını araştıracak.

BENZER YAZILAR