Acı yedin ve ağzın yandı…Çözüm ise bardak bardak su içmekten çok daha kolay.
Bol baharatlı bir yemeği yedikten sonra elimiz içgüdüsel olarak bir bardak suya gider.
Peki yanlış olan ne?
Acı biberler kapsaisin isimli bileşiği içerir. Bu ısıyı algılamayı sağlayan ve tat alma duyularınızda bulunan proteinler ile bağlantılıdır.
University of Cincinnati’de kimya bölümünde doçent olan Christopher Gulgas’a göre, bu bağlantı sağlandığında duyu nöronları beynine bir acı sinyali gönderir ve vücuda acı bir şeyin giriş yaptığını (muhtemelen de zararlı olarak) bildirir.
Fakat Gulgas’a göre kapsaisin’in kaygan bir içeriği vardır ve bunlar suda çözünmez. “Yani bir bardak su içmek ağzınızdan bu tadı sökmez.”
Ne yapmak lazım?
Buz küplerini emmek işe yarayabilir. Buzun da su gibi büyük bir faydası olmaz; fakat soğukluk hissi gene de iyi gelecektir.
Ekmek daha iyi. Ekmek ağzında bulunan sıvıları absorbe eder ve tat reseptörlerine sıkışmış kapsaisin moleküllerini sökebilir.
Fakat Gulgas’a göre en doğru seçenek süt ürünleri olacaktır.
Sütte bulunan kazein isimli bileşik kapsaisinle bağlanır ve ağzınızda ısı yayan bileşikleri engeller. Bu bağlantı acıyı sindirim sisteminize yönlendirir ve ağzınızdaki hissiyatı azaltır.
Tam yağlı süt ürünlerinde bu daha da fazladır. Tam yağlı süt, yoğurt ve dondurma gibi ürünler idealdir. Çünkü Gulas’ın da belirttiği gibi kapsaisin yağ molekülleriyle de birleşir ve ağzınızdan daha kolay kaybolur.
Acı yemeklerin üstüne dondurma mı? Fena fikir değil. Gene de kalorilere dikkat!