Ağır metallerden nasıl korunulur ve günlük yaşantımızda hangi metallerle karşılaşırız?
Günlük yaşantımızda sık sık kullandığımız ancak bizleri ağır metal zehirlenmesiyle karşı karşıya bırakan metallerden biri de alüminyum. Hatırlarsınız, bir zamanlar mutfakta kullanılan neredeyse bütün pişirme kapları alüminyumdan yapılırdı. Sonradan bu pişirme kapları terk edildiyse de günümüzde özellikle alüminyum folyolar, yaygın olarak hâlâ kullanılıyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şu: Alüminyum folyolar, yiyeceği saklama amacıyla kullanılırsa sorun oluşturmuyor ancak yiyeceği ısıtma amacıyla devreye girdiğinde, örneğin alüminyum folyoya sarılmış yiyecek fırına ya da tost makinesine konduğunda tehlike baş gösteriyor çünkü yiyeceğe alüminyum bulaşma riski ortaya çıkıyor. Bazı diş macunları ve mide ilaçlarında da rastlanan alüminyum vücutta en çok karaciğer ve beyin dokusunda birikiyor. Karaciğer hasarına, iştahsızlığa, kas ağrılarına, psikoza; unutkanlık, hafıza kaybı hatta Alzheimer’a bile neden olabiliyor.
Diğer ağır metaller
Günlük hayatımızda yer alan ve ağır metal içeren pek çok ürün var. Örneğin böcek ilaçlarında arsenik, kadmiyum gibi ağır metaller bulunabiliyor ve iyi yıkanmayan sebze ve meyvelerle vücudumuza girebiliyor. Bu arada sigara tiryakilerine kötü haber: Ağır metallerin hemen hepsi az ya da çok miktarda, ciğerinize çektiğiniz sigarada bulunuyor. Boyalar, duvar kâğıtları, seramikler, mürekkep hatta atık piller de zaman içinde toksik hale gelebiliyor.
Ağır metal zehirlenmesinden korunmak için yapılması gerekenler ise şöyle:
*Evlerdeki ve iş yerlerindeki kurşun boruları değiştirmek,
*Kaynağı güvenilir olmayan, ucuz oyuncakları satın almamak,
*Ağır metal içermediği yolunda garantisi olmayan boyalı seramiklerden, teflon gibi mutfak malzemelerinden; hatta deodorant ve makyaj malzemelerinden uzak durmak,
*Meyve ve sebzeleri iyi yıkamak,
*Alüminyum folyoyu sadece gıdaları saklama amaçlı kullanmak,
*Otoyol kenarlarında yaşamamak,
*Sigara içmemek,
*Avlandığı yer belli olmayan deniz ürünleri tüketmemek…