Intermittent fasting temel olarak nedir ve düzenli spor yapanlar için ne kadar faydalıdır?
IF temelinde çok uzun süreli açlık ile planlanmış, ara öğünsüz, 2 veya 3 ana öğün içeren bir diyet modelidir. Bu beslenme modelinin iştah mekanizmanızı kontrol edip, yağ yakımını kolaylaştırabileceği söyleniyor. Bir iki sene önce çıkan ketojenik diyet ve ondan da önce ortaya çıkan paleo diyeti gibi, bu tarz diyetler her sene önümüze gelmekte. Kilo alma, kilo verme, yağ yakma ve kas kütlesi artırma süreçlerinin hepsi çok önemlidir fakat bunlardan da önemli olan şey yaptığınız beslenme modelinin yaşam tarzınıza uygun olması ve bu modele sadık kalmanızdır. Sadece birkaç ay uyguladığınız beslenme programı sizi uzun vadede istediğiniz forma kavuşturmaz. Çünkü hızlı kilo verip beslenme modelini değiştirmek sadece bedeninizi değiştirir, düşünce yapınızı değil. Dolayısıyla kilo verdikten bir dönem sonra tekrar almaya başlarsınız, çünkü alışkanlıklar hala ordadır.
IF’i uygulayan bireylerin antrenman öncesi ve sonrası öğünleri yakalaması çok zor olacağı için elde edilen verim oldukça düşecektir. Antrenmandan alınan verimi arttırmak için egzersiz öncesi ve sonrasındaki öğünlere dikkat etmek gerekiyor.
Akşam saatlerinde antrenman yapıyorum ve spordan çıkıp eve gitmem saat 21:30’u buluyor. Sonrasında nasıl beslenmeliyim?
Bu gibi durumlarda antrenman sonrasında protein almak çok önemli. Fakat saat çok geç olduğu için sindirimi uzatacak gıdalardan da uzak durmanız gerekiyor. Bunun çözümü yağı az fakat proteini yüksek besinlerde yatıyor. Yumurta beyazı, hindi göğüs haşlama, lor peyniri, şeker ilavesiz protein sütleri ve protein yoğurtlarıdır geç saatlerde tüketmek için ideal besinler arasında.