Önemli bir spor müsabakasından önceki (futbol, koşu, tenis, yüzme) 12 saat nasıl beslenmeliyiz?
Önemli bir spor müsabakasından önce vücudun glikojen depolarının dolu olması gerekir. Boş veya eksik glikojen depoları ile devam etmek kişinin sakatlanmasına ve spordaki başarının negatif etkilenmesine neden olabilir. Glikojen depolarını doldurabilmek için yeterli seviyede ve kaliteli karbonhidratları vücudumuza almamız gerekiyor.
Bunlara örnek olarak sabah ve ara öğünde tüketmek şartı ile yulaf ezmesi ve glisemik indeksi düşük meyveler, öğle ve akşam yemeği için de bulgur, karabuğday, kinoa ve esmer pirinç gösterilebilir.
Öğlene kadar yemek yemeyip vücudu enerji için karbonhidratlar yerine yağları kullanmaya zorlayabilir miyiz?
Uzun süren açlıklarda vücut ikinci enerji kaynağı olarak yağları kullanır, yani aslında böyle bir şeyi yapmak mümkün. Fakat böyle bir şey yapmak doğru mudur diye soracak olursanız vücuda etkileri açısından size net bir şekilde hayır diyebilirim. Çünkü vücudu uzun süre aç bırakmak şeker tansiyon mekanizmalarına zarar verebilir ve kalp aritmisi oluşmasında rol oynayabilir. İstediğiniz forma ulaşmaya çalışırken belirli sağlık parametrelerinin de gözetilmesi gerekir. Hızla sonuç almak amacıyla bu tür bir yöntem kullanarak yağ kaybı sağlamak vücudun işleyişine zarar vermek anlamına geldiği için, ben bu tür bir metodu kesinlikle önermiyorum.
Kalori açığımızı gecenin ilerleyen saatlerinde kapatmaya çalışırsak yağlanır mıyız?
Havanın kararması ile birlikte vücudun enerji harcaması azalır. Dolayısıyla akşam yemeği ile birlikte gıda alımını net bir şekilde azaltmak gerekir. Özellikle akşam uyumadan 3-4 saat önce yiyecek tüketmeyi kesinlikle sonlandırmalısınız. Aksi takdirde uyumadan kısa süre önce alınan besinler vücudunuzda yağlanmaya neden olacaktır.