Araştırmacılardan Sohrob Saeb, uygulamanın geliştirilmesinin amacının insanların depresyonda olup olmadıklarını objektif ve edilgen olarak görebilmenin mümkün olup olmadığının araştırılması olduğunu belirtiyor.
Çalışmada, Saeb ve çalışma arkadaşları 28 katılımcının GPS ve telefon kullanımı bilgilerini 2 hafta boyunca gözlemlemişler. Sonuçlara göre Purple Robot uygulaması, PHQ-9 adı verilen depresyon testine göre risk altında bulunan bireylerin bu durumunu %87 oranında teşhis edebiliyor. GPS verilerine göre daha fazla yer değiştiren bireylerin ise depresyonda olma riskleri daha az.
Dahası, Purple Robot uygulamasına göre telefonlarıyla konuşmak yerine oyun oynamayı ya da mesajlaşmayı tercih eden bireylerin depresyon riski grubuna dahil olma ihtimali de yüksek.
Ancak Michigan State Universiy’den Dr. Scott Monteith, PHQ-9 testinin depresyon teşhisi koymakta yetersiz olduğunun altını çiziyor. Ona göre bu test sadece kişinin depresyona yakalanma ihtimalinin ortalamanın üzerinde olup olmadığını belirtebilir. Kendisi, bu yüzden Purple Robot araştırmalarında yer almamış. Çünkü Purple Robot’un başarılı olup olmadığı, PHQ-9 testi üzerinden anlaşılamayabilir.