AKŞAMDAN KALMA OLMAK YAŞLANDIKÇA NEDEN ZORLAŞIYOR?

alkolErtesi sabahların artık ciddi acılar haline gelmesinin bilimsel açıklaması.

20li yaşların başındayken akşamdan kalmak hiç de dert değildi. Peki şimdi gerçek bir yetişkin olmuşken, neden canınıza okuyorlar?

Bu sadece psikolojik bir durum değil: Karaciğeriniz artık eskisi gibi alkol işleme makinesi değil.

MH danışmanı ve gastroenterolog Dr. Mark Welton açıklıyor: “Yaşlandıkça, yaptığımız her şey için toparlanma süreleri daha zorlu, daha uzun ve yavaşça geçer.”

Almanya’da çalışan araştırmacılara göre yaşlandıkça karaciğer daha az alkol dehidrogenaz salgılar. Bu çoğu içki de bulunan iki tür (etanol ve metanol) alkolü parçalamaya yarayan enzimdir. Yani 10 yıl önce içtiğiniz miktarda alkol tükettiğinizde, vücudunuzda daha uzun süre dolaşacak ve sabah acılarınızı azaltacaktır.

Ayrıca yaş ilerledikçe sorumluluklar da artmaktadır. Dr. Welton’a göre “Yaşınız ilerledikçe, baş ağrısıyla odanıza çekilme şansınız azalacaktır. Çocuklarınız, eşiniz ve işe zamanında gelmenizi isteyecek bir patronunuz olacak.”

Sadece bir örnek: Ailenizin evinde TVye bakınmaktan daha önemli hiç bir işinizin olmadığı günler geride kaldı. Artık sizden iş bekleyen insanlarla gün içinde uğraşmak durumundasınız.

Gelecekte bu acılı sabahlardan kurtulmak mı istiyorsunuz? Üzgünüz ama yapılacak en iyi şey alkolden uzak durmak.

Fena olduğunuz zamanlarda karaciğerinize bir nefes aldırın: Bir bardak çikolatalı süte whey proteini ekleyin. Dr. Jason Burke’e göre süt ve whey’de sistein bulunur. Bu da vücudunuzda akşamdan kalmalık yaratan toksinleri temizleyebilen bir amino asittir.

BENZER YAZILAR