Alerji terimleri sözlüğü

Sizin için alerji terimlerinin açıklamasını paylaşıyoruz. İşte alerji terimleri sözlüğü.

Aeroalerjen: Solunduğunda burun içi ve akciğerlerde hastalık belirtilerine neden olan, havayla taşınan alerjen.

Alerjen: Alerjik reaksiyona yol açan maddeler. (Örn. polenler, hayvan tüyleri, ev tozu akarları, besinler vb.)

Alerjik konjunktivit: Gözde ortaya çıkan ve kızarıklık, yaşarma, kaşıntı, ödemle kendini gösteren reaksiyon.

Alerjik rinit: Buruda görülen, yıl boyu veya belli bir mevsim boyu devam eden alerjik reaksiyon, halk arasındaki tanımıyla saman nezlesi…

Anafilaksi: Deride döküntü, solunum güçlüğü, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı ve kan basıncında düşme ile kendini belli eden ağır bir alerjik reaksiyon türü.

Anafilaktik şok: Dilde ve boğazda şişme, nefes almakta zorlanma, baş dönmesi, mide krampları, bulantı, ishal, kaşıntı ve kurdeşen vb. belirtilerle ortaya çıkan ani ve aşırı tepki.

Antikor: Yabancı bir maddeye karşı vücudumuzun ürettiği kimyasal savunma maddesi.

Astım: Bronş kaslarında meydana gelen kasılma, bronş duvarında ödem ve bronş içinde mukus oluşumu ile solunum yollarında daralma durumu.

Deri testi: Deriye olası alerjenlerin temas ettirilmesiyle uygulanan, lokal reaksiyonun ölçülmesine dayanan ve özgün alerjeni belirlemede kullanılan test.

Eozinofil: Akyuvarların yüzde 7’sini oluşturan bağışıklık sistemine özel hücreler. Bazı parazit ve alerjik iltihaplara karşı vücudu korurlar. Histamin: Alerjik reaksiyon halinde insan vücudundaki mast ve bazofil hücrelerinden salınan kimyasal madde.

İmmunglobulin: Dışardan gelen birçok uyarıya karşı vücudumuzda sentezlenen bir grup kimyasal madde. IgA, IgM, IgG, IgD ve IgE isimli beş ana gruba ayrılır.

İrritan: Tahrişe ve rahatsızlığa neden olan madde.

Mediatör: Alerjik bir reaksiyonda salınarak konjesyon, aksırık, kaşıntı, öksürük ve nefes almada hırıltıya neden olan bir grup kimyasal madde.

Polen: Bitkilerin erkek genetik materyalini taşıyan mikroskobik parçacık.

BENZER YAZILAR