Alzheimer ve bunama aynı mı?

Bunama da farklı sebeplerden ortaya çıkan başka türlü bir beyin yetersizliği, hatta beynin bir anlamda istifasını vermesi

Günümüz uzmanlarının savunduğu ise şu: Beslenme şeklini değiştirerek bunamayı önlemek çok kolay!

Bunun için eldeki en önemli silah ise yine üzümsü meyvelerde bol bol bulunan flavonoidler ve omega-3 yağ asitleri. Konuyla ilgili araştırmalardan biri de yine Lancet’ta yayınlandı. Finli bilim insanlarının 60-77 yaş aralığında 1260 denek üzerinde gerçekleştirdiği araştırmada beslenme, hayat tarzı ve bilişsel beceriler arasındaki ilişki ele alındı. Yalnız Finli bilim insanları, beden kitle indeksini de göz önüne alıyor ve bedensel egzersizin söz konusu reçeteye mutlaka dâhil edilmesi gerektiğini savunuyor.

Bu reçetenin günlük hedefleri ise şöyle:

· % 10-20 kalori arası protein (tüm proteinli gıdalardan olabilir)
· % 25-35 kalori arası yağ (doymuş yağ %10’dan az olmalı)
· % 45-55 kalori karbonhidratlardan (şekerden alınan % 10’dan az olmalı)
· 25-35 gram lifli gıda,
· 5 gramdan az tuz.

Alzheimer ve bunamanın ortak noktaları

Beden kitle indeksi odaklı hedef ise (eğer gerekiyorsa) yüzde 5-10 arasında kilo vermekten ibaret. Uzmanlara göre bütün bunları yerine getirmenin en kolay yolu bol bol meyve ve sebze tüketmekten, az yağlı süt içmekten, yağsız et yemekten ve tam tahıllı gıdalara ve bakliyata yönelmekten geçiyor. Zaten yukarıda sözü edilen 1260 denek üzerinde hayata geçirilen uygulamanın iki yıl içinde verdiği sonuç da bunu doğruluyor: Öncelikle deneklerin tümünün hafıza ve bilişsel becerileri korunduğu gibi nöro-psikolojik testlerden de daha iyi sonuçlar elde edilmiş. Dahası, deneklerin yüzde 25’inde muhakeme becerisinde iyileşme, yüzde 83’ünde düşünceler üzerindeki zihin kontrolünde gelişme gözlemlenmiş. Tüm deneklerin algılama, düşünme, karar verme gibi becerilerinde ise yüzde 150 artış kaydedilmiş! Finli araştırmacılar sonuçtan memnun ancak kesin ve uzun vadeli asıl sonucu elde etmek için uygulamayı yedi yıl daha sürdürecekler. Yedi yıl sonraki sonucun ise beslenmenin bunama ve Alzheimer üzerindeki etkisini kesin olarak kanıtlayacağını umuyorlar.

Yazıya nokta koymadan önce son ve önemli bir soru daha: Akdeniz diyeti, MIND diyeti, DASH diyeti ve Finli araştırmacıların listesindeki bulunan tüm bu gıdaların ortak noktası ne? Cevap sizin için şaşırtıcı olabilir: Vücutta ortaya çıkan her türlü iltihaplanma, bedenle beyin arasındaki iletişimi sekteye uğratır. Adı geçen tüm bu gıdalar ise iltihaplanmayı önleyen birbirinden farklı bileşenlere sahip!

BENZER YAZILAR