ANTRENMAN YAPMAYI BIRAKTIĞINIZDA BEYNİNİZDE YAŞANAN 4 DURUM

Sadece 2 hafta ara vermek bile sizi öfkeli ve yorgun bir ruh haline sokabilir.

1

Antrenman yapmayı bıraktığınızda yaşanan tek kötü şey göbeğinizin büyümesi değil.

Harvard Tıp Fakültesi’nde Klinik Psikiyatrı Doçenti olan, “Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain” kitabının yazarı John Ratey’e göre “Egzersiz yaptığımızda başka herhangi bir aktiviteye göre daha fazla beyin hücresi aktive olur.”

İşte spor salonuna gitmediğinizde sorun yaşanan 4 zihinsel yetenek:

Ruhsal bir düşüş yaşayabilirsiniz.

Araştırmalar kardiyo yapmanın ruh durumunuzu iyileştirmekte reçeteli antidepresanlar kadar etkili olduğunu gösteriyor.

Vücudumuz egzersiz yaptığımızda sizi iyi hissettiren hormon olan endorfin ve yanında mutluluk tetikleyici serotonin, dopamin, norepinefrin ve endokannabinoidler gibi hormonları salgılar. Hatta Dr. Ratey’e göre daha da fazlası.

Peki nedir bu fazlası?  New England Journal of Medicine’de yayınlanan araştırmaya göre antrenman yapmak stres kaynaklı depresyona karşı beyni koruyan miyokin isimli proteinlerin üretimini tetikler.

Yani egzersizleri bıraktığınızda havanızı değiştiren bu hormonlardan mahrum kalırsınız. Dr. Ratey’e göre bunun sonucunda kendinizi düşmüş hissetmeniz normaldir.

Psychosomatic Medicine’de yayınlanan araştırmaya göre düzenli egzersiz yapan fakat sadece 2 haftalığına bırakan 40 sporcunun ruh hali testlerinde depresyon, öfke ve gerginlik ölçümleri, bırakmayanlara kıyasla daha kötü çıkmakta.

Hafızanız aksayabilir.

University of Maryland araştırmacıları fit fakat yaşı ilerlemiş sporcuları incelediklerinde, atletlerin beyinlerine giden kan akışlarının (özellikle öğrenme ve hafızayla alakalı olan hipokampus bölgesine) 10 günlük bir aradan sonra ciddi şekilde düştüğünü gözlemliyorlar.

Araştırmacılardan Dr. Alfonso Alfini kan akışının düşmesinin beyin fonksiyonlarının düşüşüyle alakalandırılmadığını söylüyor. Fakat başka araştırmalar hipokampusa düşük kan akışının hafif kognitif bozukluklar ve Alzheimer hastalığıyla bağlantılandırılabildiğini gösteriyor.

NYU Langone Tıp Merkezi’nde acı yönetimi konusunda çalışan Dr. Devi Nampiaparampil’e göre düşük kan akışı öğrenme güçlüğü ve yeni hatıralar ortaya çıkarmakta güçlük yaratabilir.

Vücudumuz katepsin B isimli proteinden de daha az üretir. Bu da hafıza problemleriyle alakalı bir durum.

Zihniniz daha az keskin hale gelir.

Finlandiya’da gerçekleştirilen araştırmada düzenli spor yapan 10 çift tek yumurta ikizi kardeş eşleniyor.

Her çiftten bir kardeş düzenli antrenmana devam ederken (haftada 2), diğeri daha az çalışıyor.

3 sene sonunda daha aktif olan kardeşin beyninde (bilgiyi işlemekte anahtar olan doku) gri madde miktarı daha az aktif olana kıyasla daha az olarak ölçülüyor.

Dr. Ratley’e göre egzersiz beyin dokunuzun tüm kısımlarını güçlendirir. Bu da beyninizi stres ve yaşlanmaya daha dayanıksız hale getirir.

Yani antrenman yapmayı bırakırsanız, gri maddeniz zarar görür ve potansiyel olarak ileride yaşanabilecek kritik düşünme ve bilgi işleme fonksiyonlarını ortaya çıkarabilir.

Konsantre olmakta zorlanabilirsiniz.

British Medical Journal’da yayınlanan araştırmaya göre kısa egzersiz patlamaları (10 ila 40 dakika) konsantrasyon konusunda ani yükselişler yaratabilir.

Bu yükseliş beyne kan akışıyla alakalı olabilir. Araştırmacılara göre bu beyninizi diri tutan endorfin ve benzeri bazı hormonların kanda yüksek seviyelerde bulunmasıyla alakalı da olabilir.

Yani egzersiz yapmayı bıraktığınızda, kan akışı ve bu kimyasalların varlığı düşer. Bu da sizi düşük bir dikkat aralığına sahip olmak zorunda bırakabilir.

BENZER YAZILAR