ANTRENMANLARINDA KAS KÜTLENİ ARTIRAMAMANIN 5 NEDENİ

fitness gym kadin

Vücut tipi

Genel olarak birbirinden farklı 3 vücut tipi -ya da teknik bir kavram kullancak olursak: somatotip- tanımlayabiliriz. Bu farklar ise fiziğine ekleyebileceğin kas kütlesi kapasitesini belirliyor. Ektomorf vücut tipi terimi uzun ve zayıf insanlar için kullanılıyor. Bu insanlarda ise dirençli metabolizma ve tiroid fonksiyonları nedeniyle fazla yağ alımı engelleniyor. Fakat aynı zamanda da kas inşası potansiyeli de sınırlandırılmış oluyor.

Endomorf -ya da armut tipli- tipi vücutlar ise doğal olarak daha yuvarlak ve kilolu oluyor. Bu tip insanlar kas kütlesini kolayca kazanabiliyor. Fakat aynı oranda yağ depolama ihtimalleri de yüksek.

Mezomorf vücut tipi ise doğal olarak atletik vücuda sahip, kolay kas yapabilen ve kolay yağ yakabilen insanları tanımlamak için kullanılıyor.

Peki ektomorf olman, hayatın boyunca asla kilo alamayacak ya da kıvrımlarının her daim minimum seviyede kalacağı anlamına mı geliyor? Kesinlikle hayır. Ancak biraz daha fazla efor harcaman gerektiği kesin. Beslenme ve antrenman konusunda daha hassas olmalısın. Ektomorflarda sempatik sinir sistemi daha baskın olduğu için, testosteron seviyeleri daha düşüktür; sindirim fonksiyonları görece daha zayıftır; buna bağlı olarak da kas inşası ile kilo alma meselesi daha zorludur.

Benzer şekilde, hızlı çalışan bir metabolizma söz konusuysa, daha fazla kaloriye ve besine ihtiyacın var demektir. 

BENZER YAZILAR