APPLE WATCH HAYATINI DEĞİŞTİREBİLİR Mİ?

Eğer ona sahipsen, yanıtını biliyorsun. Değilsen, yanıtı merak ettiğini, “almaya değer mi?” diye düşündüğünü tahmin edebiliyoruz. Biz denedik ve bu deneyimi seninle paylaşmak istedik. Oku ve kararı sen ver.

a w

“Çok güzel!” İşte onunla karşılaştığımda verdiğim ilk tepki. Bileğime taktığım ilk gün devamlı ona baktığımı itiraf ediyorum. insan gözlerini alamıyor, evet! Dahası, normalde karanlıkken kolumu hareket ettirdiğimde açılan ekranı sayesinde birçok insanın da ona baktığını görüyorum. (Sinemadayken kapatmam gerektiği ilk öğrendiklerimden oldu.) İki farklı büyüklükte olmak üzere tek bir Apple Watch var; ancak kayış seçenekleri öyle çok ki, karar vermek zor. Şık bir saat mi istiyorsun, sportif mi? Yoksa ikisini birden mi?

İlk heyecan geçtiğine göre, gelelim onunla neler yapabileceğimize. Öncelikle, ekranda gördüğün iç içe geçen şu üç halka da nedir? Bunlar, Apple Watch’un “aktivite hedefleri”: Gün boyu ne kadar aktif olduğunu (hedeflediğin kaloriyi yakıp yakmadığını) ölçen “hareket”, gün içinde en az 30 dakika egzersiz yapıp yapmadığını (tempolu yürüyüşler de dahil) gösteren “egzersiz” ve saat başı ayağa kalkıp sana sürekli oturmamanı hatırlatan “duruş”. Gece yarısında sıfırlanıp yok olan halkalar, sen hedefine yaklaştıkça renkleniyor. Tabii sevgili saatin sana sık sık hatırlatma da yapıyor: Kimi zaman “ayağa kalkıp biraz hareket et” diyor, kimi zaman günü yarıladığını söyleyerek uyarıyor. “Hedefe ulaştın” diyerek tebrik etmeyi de unutmuyor.

Peki ya attığın adım sayısı? Merak etme, onu da sayıyor. Aktivite halkalarını yukarı kaydırarak gün içindeki toplam adım sayını ve yürüdüğün kilometreyi de görebiliyorsun. Ama bu saatin temel hedefi günlük 10 bin adım değil. Seni kendi koyduğun hedeflere yönlendiriyor ve bunun için de sürekli hatırlatmalar yapıp seni motive ediyor.

Daha Aktif Bir Yaşam

Apple Watch’unu iPhone’un ile tanıştırdığın anda, senkronize çalışmaya başlıyorlar. Gelen çağrılarına saatinden yanıt verebiliyorsun (ben bu kısımda biraz çekingen olduğumu itiraf etmeliyim; saatimle ancak yalnızken konuşabiliyorum). Açık tuttuğun bütün bildirimlerini de saatinden görüyorsun (tabii bu esnada minik bir titreşim de hissediyorsun).

Saatinle ilk tanışmanda, senden bazı kişisel bilgilerini istiyor. Günlük kalori yakma hedefini de buna göre belirliyor. Ancak sen bu ayarı manuel olarak da yapabiliyorsun. Eğer hedefine ulaşmadığın bir gün geçirdiysen akşam iş çıkışında asansör yerine merdivenlere yöneliyor, eve gidiş yolunu uzatıyor, birkaç adım daha atmaya çalışıyorsun. Ve işte yapman gereken tam da bu! Fitness sadece koşmak, bisiklete binmek veya spor salonunda egzersiz yapmak anlamına gelmiyor. Gün boyunca aktif kalmak anlamına da geliyor. Bu yüzden Apple Watch, köpeğini gezdirirken, merdiven çıkarken, kahve almaya giderken, evine doğru yürürken, kısacası hareket ettiğin her an “aktif” olduğunu var sayıyor. Çünkü gerçekten bunların hepsi önemli ve bir bütünün parçası.

Antrenmanlarında Nasıl Kullanırsın?

Egzersize başladığında Apple Watch’un “antrenman” uygulamasını tıklayarak burada egzersiz seçimini yapabilir (ya da bunu Siri’den isteyebilir); süre, mesafe, kalori, tempo ve hız gibi verileri egzersiz süresince görebilirsin. Saatin suya dayanıklı olduğu için, terlemekten veya yağmura yakalanmaktan endişelenme (ancak onunla duşa ya da havuza girmen de önerilmiyor). Egzersizi tamamladığında, Apple Watch sana o günkü performansınla ilgili ayrıntılı bir özet veriyor. verilerin kaydediliyor ve tabii ki o günün aktivite halkalarına ekleniyor. Dilersen iPhone’undaki Watch uygulamasını açarak Antrenman’ı seçebilir, gelişimini buradan takip edebilirsin. Önceki günlerde, haftalarda neler yaptığını (tamamlanmış veya eksik kalmış halkalarını) gördüğünde daha fazla motive olacağına eminim. Kendi adıma, özellikle koşarken saatimden oldukça yararlanıyorum. Kalp atış hızını ölçme özelliğiyle de kardiyo yaparken biraz yavaşlama ya da hızlanma kararını en doğru şekilde vermene yardımcı oluyor. Sevdiğim bir diğer özelliği, her pazartesi sabahı saatimden önceki hafta ne kadar aktif olduğuma dair özet rapor almak. Bu özete göre kendime yeni hafta için yeni hedefler belirleyebiliyor ve haftaya daha iyi başlıyorum. Halkaları tamamlama konusu bir süre sonra takıntı haline gelebilir; buna şaşırma. Ama keşke hayatımızdaki her takıntı böyle bir işe yarasa…

apple watch kadin

Apple Watch ile Kullanabileceğin Uygulamalar

Saatin sana oldukça fazla seçenek sunuyor. En güzeli zaman içinde bunları tek tek keşfetmek olsa da, yararlı bulduğumuz ve sevdiğimiz bazı uygulamalar aşağıda:

3 Minute Mindfulness

İçin daraldığında, anksiyete yaşadığında, kötü hissettiğin bir anda uygulayabileceğin üç dakikalık nefes egzersizleri sunuyor.

Pocket Yoga

Apple Watch’undan izleyebileceğin yoga egzersizleri bulabilirsin.

Runtastic

Saatinde bulunan “Antrenman” uygulaması ve aktivite halkalarıyla entegre olabilen koşu, aralıklı antrenman ve koçluk desteğiyle egzersizler…

7 Minute Workout

Saatinin sağladığı koçluk desteği ve görsel ipuçlarıyla, sadece yedi dakikan olduğunda bile egzersiz yapabilirsin.

Streaks

Apple Watch’tan alacağın yararlı ipuçlarıyla, iyi alışkanlıklar edinmenin kolay bir yolu. Yapılacak işler listeni düzenleyebilir, daha iyi bir yaşam için neleri hedefliyorsan onlara adım adım ulaşabilirsin.

Waterminder

Ne kadar su içtiğini izleyebilir ve saat kadranındaki görsel bir anımsatıcı sayesinde kişisel hedefine ulaşabilirsin.

MyFitnessPal

Kilo vermeye çalışıyorsan, hedefine ulaşmanı sağlayacak bu kalori ve egzersiz izleme uygulaması çok işine yarayacak.

Runkeeper

Apple Watch’ta nabız, antrenman ve aktivite halkaları ile entregre olan bu uygulama, koşu tutkunları için birebir.

 

Yazı: Sibel Yeşilçay

BENZER YAZILAR