Araştırma: Sürekli Kaygılı, Huzursuz Olmak Yüzünden Kanser Olabilirsiniz

“Bir bu kalmıştı.” diyorsanız…

Untitled-1

Sürekli üzgün olmak sadece akıl sağlığınıza zarar vermiyor: Avrupa Nöropsikofarmakoloji Kongresi’nde sunulan yeni araştırmaya göre anksiyeteye sahip kişilerin kanserden ölüm riskleri yüksek.

15,000 İngiliz’in bilgilerinin değerlendirildiği araştırmada, genelleşmiş anksiyete bozukluğuna sahip kişilerin olmayanlara kıyasla 15 senelik periyotta kanserden ölüm risklerinin 2 kat daha fazla olduğu görülüyor.

Mevcut bağlantı araştırma grubunda kişilerin kansere sebep olabilen diğer faktörler (örneğin anksiyete sahibi kişilerin yeterince egzersiz yapmaması, kansere sebebiyet verecek başka medikal problemlere sahip olmaları gibi) göz önüne alındığında dahi tutarlı görünüyor.

Bu artan kanser riskiyle süreklilik arz eden anksiyete arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

Bir ihtimal şu: Araştırmanın yürütücülerinden, Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Olivia Remes’e göre kalıcı anksiyete kortizol gibi stres hormonlarını yükseltiyor olabilir.

Bu da hasarlı DNAları onarması gereken hücrelerin kabiliyetlerini engelleyebilir. Böyle olduğunda kanser hücreleri form alabilir, tümör ve kansere sebep olan mutasyonların büyümesi hızlanabilir.

Önemli bir not: Araştırma genel kaygı bozukluğuna sahip kişileri değerlendirmekte. Yani gündelik sıkıntı ve streslerin ötesinde bir durum.

Remes’e göre bu bozukluk takıntılı ve kontrol edilemeyen kaygı durumları, odaklanma ve uyku problemleriyle karakterize edilebilir.

Remes anksiyete tedavisinin gerçekten kanser riskini düşürüp, düşürmediğini gözlemlemek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylüyor. Fakat anksiyete ne kadar uzun süre devam ederse, kanser riskiniz de o kadar yüksek olacaktır. Yani erken tedavi yardımcı olabilir.

Eğer kaygı ile boğuşuyor ve bundan kurtulamıyorsanız (yani kaygı bozuklukları yüzünden işe gidemez, arkadaşlarınızla vakit geçiremez hale geldiyseniz) doktorunuzla bir randevu ayarlayın ve tedavi seçeneklerini değerlendirin.

Doktorunuz kaygı sorunlarınız için bilişsel davranış terapisi, anti-depresan ilaçları, ya da her ikisinin bir kombinasyonunu size sunabilir.

BENZER YAZILAR