Aşırı protein tüketilirse ne olur? İşte merak ettiğiniz gerçekler.
Günümüzün makro konusu ve kasların yapı taşı olarak adlandırılan protein, süpermarket devleri kadar havalı spor salonu müdavimlerince de fetişleştiriliyor. Bütün bir tavuğu bir oturuşta mideye indirmek bazı çevrelerde uzun zamandır övgüyle alkışlanırken, şimdilerde protein dondurmaları ve proteinli tahıl ürünleri satın almadan marketlerde adım dahi atamazsınız. Ne yazık ki, iyi bir şeyin dozunu kaçırmak da mümkün.
Günde kaç gram protein almalıyız?
Reference Nutrient Intake raporuna göre, vücut ağırlığınızın her bir kilogramı için 0.75 gr proteine ihtiyacınız var, bu da 80 kg’lık bir erkeğin günde yaklaşık 60 gr proteine ihtiyacı olduğu anlamına geliyor, yani kabaca üç somon fileto. Ancak vücudunuza yüklenen fiziksel stres arttıkça vücudunuzun ihtiyaçları da artar. Sıkı antrenman yapan aynı ağırlıkta bir erkek için, International Society of Sports Nutrition günlük 112 gr tavsiye ediyor. Fakat bu miktarların aşılması halinde kısa zaman sonra faydaları geçersiz kılmaya başlarsınız. Bir araştırma, kilo başına 1,62 gr’dan fazla protein (yaklaşık 130 gr veya iki biftek parçası) alanların, ılımlı tüketicilerden daha fazla kas üretmediğini buldu.
Shake, biftek ve (takviye edilmiş) dondurma yemenin zamanı ve yeri elbette var ama günde üç dengeli öğün yiyorsanız protein alımınızın yetersiz kalma ihtimali yok. Hatta istemediğiniz bir noktada bile olabilir. Harley Street beslenme uzmanı Rhiannon Lambert, “Vücudunuz aşırı proteini sindirmek için mücadele eder, fazlası yağ gibi depolanabilir,” diyor. Özetle, yumurta tüketiminde aşırıya kaçmayın.