Yeni bir çalışmaya göre çocuk sahibi çiftlerin bağışıklık sistemleri benzerlik gösteriyor.
O hasta olunca sen de hasta mı oluyorsun? Üstelik ayrı yataklarda uyusanız bile durum değişmiyor mu?
Nature Immunology’de yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, çiftlerin bağışıklık sistemleri benzerlik gösteriyor. Çalışmada, 670 insanın bağışıklık sistemleri 3 yıl boyunca analiz edildi. Onlarca farklı bağışıklık sistemi varyasyonları gözlemlense de, çocuk sahibi çiftlerin bağışıklık sistemlerinin birbirinden %50 daha az farklılık gösterdiği ortaya çıktı.
Neden mi? Bağışıklık sistemi doğuştan belirlenmiş bir şey değil. Aslında, işin %25’lik bir kısmı kalıtımsal. Geriye kalan %75’lik kısım ise tamamen çevresel etkenlerden ve alışkanlıklardan etkilenerek şekilleniyor. Bu etkenlere beslenme, alkol ve sigara tüketimi, kirlilik, stres ve egzersiz de dahil. Çiftler genellikle aynı çevresel etkenleri paylaştıkları için de bağışıklık sistemleri benzerlik gösteriyor. Söz konusu etkenlere beslenme alışkanlıkları, uyku zamanları ya da hafta sonu yapılan aktiviteler de dahil.
Beraber yaşamak, aynı zamanda birçok bakterinin de paylaşılması demek oluyor. Bir öpücük ile sekiz milyon bakterinin transfer edilmesi bile mümkün. Çocuklar ise bu bakteri taşınması meselesine adeta boyut katıyor ve yaşam alanına daha fazla bakteri gelmesine neden oluyor. Bu yüzden, çocuklu ailelerde bağışıklık sistemi benzerlikleri daha da artıyor. Aynı zamanda, çiftlerin hastalıklara olan tepkileri de benzerlik gösteriyor.