Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Keskinel, bahar alerjisi hakkında bilmen gerekenleri açıklıyor.
“Alerji, en basit anlamıyla kimi çevresel etkenlere karşı vücudun aşırı tepki göstermesidir. Bu tepkiye sebep olan maddelere ise alerjen denir. Alerjenlerin başında polenler geliyor. Bitkilerden yayılan polenler, buna duyarlı bünyelerde semptomlara neden olur. Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, gözde akıntı, kızarıklık ve kaşıntı, geniz akıntısı, koku alma güçlüğü ve göz çevresinde koyulaşma başlıca belirtilerdir. Kişi genetik olarak alerjiye eğilimli de olsa, alerji gelişiminde çevrenin rolü yadsınamaz. Örneğin yağmurlu günlerde azalan polen miktarı sıcak ve rüzgârlı günlerde yükselişe geçer. Alerjisi olan kişinin böyle havalarda mümkün olduğunca sokağa çıkmaması, çıktığında ise polen maskesi kullanması gerekir. Bir diğer önemli risk faktörü de bağışıklık sisteminin güçsüz düşmesidir. Sağlam bir bağışıklık sisteminin anahtarı ise dengeli beslenerek , mutfağında doğal vitaminler, antioksidan zengini gıdalar ve probiyotiklere yer açmaktır.”
İlgini çekebilir: Bahar Alerjisi Olanların Tüketmemesi Gereken 4 Besin
Nedeni Öğren
“Polenler yıl boyunca yayılır; ama kışın yağışlarla yere çöker. Baharda havanın daha kuru ve rüzgârlı olması ve insanların daha çok dışarıda bulunması, alerjik şikâyetlerin bahar aylarında daha sık yaşanmasına yol açıyor. Üstelik polenler rüzgârla birlikte kilometrelerce uzaklığa gidebiliyor. Kızılağaç, fındık, zeytin, kavak, çayır otu, pelin, buğday, yulaf ve çavdar en yaygın alerji yaratan polenlerdir. Ağaç polenleri daha çok şubat ila mayıs ayları; ot polenler mayıs ila haziran ayları; yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara kadar semptomlara neden olabilir.”
İlgini çekebilir: Soğuk Algınlığı Mı Yoksa Alerji Mi?