Bahar yorgunluğu ve bahar hastalıkları

Baharın yaklaşmasıyla bahar hastalıkları da yakamıza yapışıyor. İşte bahar hastalıkları.

Bünyeniz yorgun, psikolojiniz bir garip. Sebebi, baharda karşılaştığımız yeni doğa ritmi ve bedenimizin bu yeni ritme ayak uydurma çabası. Bu, yorucu bir süreç… O yüzden psikolojimiz de etkileniyor. Depresyon yakamıza yapışıyor. Etrafta uçuşan polenler ise alerjik reaksiyonların bir numaralı sorumlusu olarak bizi başka bir yönden etkiliyor. Hatta tükettiğimiz meyve ve sebzeler bile sindirim sorunlarına yol açıyor. Dahası, yine baharda ağrılarımız artıyor, bu durum kalp sağlığımızı bile etkiliyor.

Bunlar genel bazı durumlar ama bahar ayları alerjik reaksiyonlara sık rastlanan; migren, depresyon, tansiyon değişiklikleri, kronik yorgunluk gibi sağlık sorunlarına kucak açılan aylar olarak da dikkat çekiyor. Hava sıcaklığındaki artış ise sıcağa maruz kalan kişilerin kalp atış hızındaki artış, terleme, vücuttan sıvı kaybı gibi sonuçlara yol açıyor. İleri yaş, diyabet, yüksek tansiyon, koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği, kan yağlarında yükseklik gibi sorunlar da kalp, beyin veya bacak damarlarında kan pıhtıları oluşmasına ve kalp krizi, inme, bacak damarlarında tıkanma gibi ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılmasına neden olabiliyor. Ayrıca ısı artışıyla stres ve baş ağrısı da sık sık görülmeye başlıyor.

ALERJİK NEZLE VE ASTIM

Toplumdaki alerjik reaksiyonların yüzde 25’ini saman nezlesi ve astım oluşturuyor. Çevreye rüzgâr ve haşerelerle yayılan polen ve sporlar, bu tip alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Ani hava değişiklikleri, rüzgâr artışı, pek çok enfeksiyon etkenini beraberinde taşıyan haşerelerin fazlalaşması gibi nedenlerle üst solunum yolları enfeksiyonları sorunlarıyla hastanelere yapılan başvurularda da artış kaydediliyor.
Alerjik nezle, yine bahar aylarının “klasik”lerinden ancak alerjik nezleye müdahale edilmezse, ilerlemesine göz yumulursa, karşımıza alerjik astım olarak çıkabiliyor. Hem alerjik nezleden hem alerjik astımdan korunmak için bir dizi önlem almak yeterli. O önlemleri sıralamak gerekirse…

  • Havalandırma mekanizmalarının ya da klimaların filtrelerini zamanında değiştirmek,
  • Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde pencereleri kapalı tutmak,
  • Sprey, parfüm, oda deodorantı, tütsü gibi gazlı ve kokulu ürünler kullanmaktan kaçınmak,
  • Toz ve küf tutan halı, kilim, yolluk gibi eşyaları kaldırmak ya da temizletmek,
  • Sigaradan ve sigara dumanından uzak durmak…

YORGUNLUK AYLARI

Bahar aylarının en can sıkıcı getirilerinden biri de kronik yorgunluk hali. Kronik yorgunluk, insanın kendini sürekli halsiz, tükenmiş hissetmesine sebep oluyor. Bir sağlık kurumuna başvurulduğunda ise hangi test yapılırsa yapılsın sonuçlar normal çıktığı halde bu bitkinlik halinin altı aydan fazla sürdüğü bile oluyor. Baharın gelişiyle birlikte siz de sürekli yorgun hissediyorsanız, aşağıdaki soruları kendinize sorun. Eğer en az dördüne “evet” diyorsanız, siz de kronik yorgunluk sendromu yaşıyor olabilirsiniz.

  • Çabuk unutuyor veya konsantrasyon güçlüğü mü yaşıyorsunuz?
  • Fiziksel veya zihinsel bir aktivite sonrası kendinizi uzun süre bitkin, yorgun hatta hasta mı hissediyorsunuz?
  • Sabah yataktan yorgun mu kalkıyorsunuz?
  • Vücudunuzun farklı bölgelerinde kaslarınızda ağrı mı oluyor?
  • Şişlik ve kızarıklık olmaksızın eklemlerinizde ağrılar mı yaşıyorsunuz?
  • Sık sık başınız mı ağrıyor?
  • Boğazınızda sık sık, tekrarlayan ağrı mı var?
  • Koltuk altınızda veya boyun bölgenizdeki lenf bezelerinizde ağrı veya hassasiyet mi var?
    Bahar aylarında havadaki pozitif ve negatif yüklü iyonlar arttığı için insan biyoritminde bazı olumlu ya da olumsuz durumlar da gözlemlenebiliyor. Örneğin pozitif iyonlar insanı daha zinde hissettiriyor ama negatif iyonlar arttıkça insan kendini daha halsiz ve yorgun hissetmeye başlıyor. Bu dönemde vücudun daha aktif olmasını sağlayacak hormonlar da salgılanmakla birlikte, özellikle kişide vitamin eksikliği ve beslenme bozukluğu varsa, vücut buna uyum sağlayamadığı için yorgunluk hissi de artıyor. Bu dönemi aşmak için B vitaminleri ile antioksidan vitaminler yönünden zengin sebze ve meyveleri tüketmek son derece önemli.

MİDEDEKİ HUZURSUZLUK

Nedeni tam olarak bilinmese de, ilkbahar aylarında reflü, gastrit, peptik ülser gibi hastalıklarda da artış yaşanıyor. Daha önceden hafif şikâyetleri olanlar, alevlenmelerle daha hasta hale gelirken, herhangi bir şikâyeti olmayanlarda ise yakınmalar başlayabiliyor. Karnın üst kısmında ağrı ve yanma, şişkinlik, geğirme, ağza ekşi su gelmesi, bulantı, kusma ve gece uykudan uyandırabilecek kadar şiddetli ağrı da yine bahar aylarına özel mide rahatsızlıkları arasında yer alıyor. Bu durumlardan korunmak için, mevsim geçişlerinde ve bahar aylarında kızartmalardan, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden, kahveden ve gazlı içeceklerden, alkol ve sigaradan kaçınmak gerekiyor. Uzmanların bir diğer önerisi ise az az ama sık sık yemek…

BENZER YAZILAR