Balık yağı supplementleri gerçekten işe yarıyor mu?

Balık yağının sağlık faydalarını büyük ihtimalle bir çok kez duydunuz. Peki bunlara ulaşmak için balık yağı haplarından hemen bir tane yutmalı mısınız? 

Balık yağı (hem yemek formunda hem de supplement olarak) birçok sağlık faydasıyla ilişkilendirilir. Bunların içinde eklem, kardiyovasküler sistem, bağışıklık ve beyin fonksiyonları sağlığı var. Peki bu nasıl oluyor?

Başlamadan önce şunu diyebiliriz ki balık yağının faydaları iki faktör üzerinden izlenebilir: 1) Omega 3 yağ asidi olması. 2) beyin hücrelerinde sinyalleyici olan prostaglandinlere dönüşebilme kapasiteleri. 

balik yagi

Balık yağının 4 faydası

Balık yağını beslenme planlarınıza eklemek illa ki bu sonuçları verecek demek değil. Fakat eğer vücuda omega 3 ve omega 6 alımınız dengesizse yardımcı olacağı kesin. Vücudunuzdaki omega yağlarının oranıyla oynamak, balık yağının kendisini almaktan daha da önemli.

Balık yağının 4 potansiyel faydasını ele alacağız. Fakat not etmek isteriz ki bu faydalar omega 3 ve 6 yağlarının alımındaki dengesizlikten kaynaklanmakta. Normal bir beslenme planında omega 6’yı yoğun olarak alabiliriz (kırmızı et) ama omega 3 çok azdır.

Balık yağı desteği alarak (ki beslenme planınızda yağlı balıklar varsa gerek de duymayabilirsiniz) omega dengelerini kurmuş olursunuz ve bu da sağlığı beraberinde getirecektir.

beyin

Beyninize faydaları

Balık yağının beyninize 2 faydası depresyon ve bilişsel fonksiyonlar üzerinden olur. Depresyon açısından, yalnızca balık yağı antidepresanlarla aynı fonksiyonu görmez. Fakat yüksek dozda eikosapentaenoik asit (EPA) almak (balık yağında bulunan ana omega 3 yağlarından birisi) antidepresan ilaçların etkisini artırır. Ayrıca antidepresanlara cevap vermeyen vücutlarda da ruhsal durumu iyileştirir. (Dokosaheksaenoik asit (DHA) balık yağında bulunan diğer ana omega 3 yağ asididir.)

Yakın geçmişte gerçekleştirilen araştırmalar balık yağının nootropik olarak da ele alınabileceğini gösteriyor. Bu bileşik insan vücudundan bilişsel fonskiyonları ve hafızayı geliştirebiliyor. Bu özellikle ilerleyen yaşlarda beyin fonksiyonlarını korumak için önemli. Çok fazla omega 6 ve çok az omega 3 nörolojik sağlığa zararlı olacaktır.

eklem sagligi

Eklem sağlığı

Balık yağı eklem sağlığı için sık sık kullanılır. Fakat bu durum, bu kadar popüler olmasına rağmen eklem sağlığı için kullanılan diğer takviyeler kadar araştırılmış değil. (kurkumin veya glukozamin gibi) Eğer sağlıklıysanız ve eklem sağlığı için balık yağı almayı planlıyorsanız yüksek dozları seçebilirsiniz. Fakat unutmayın ki fazla omega 6 eklem sağlığınıza zarar da verebilir, özellikle de sizde artrit varsa. 

bagisiklik sistemi

Bağışıklık sistemine faydaları

Takviye balık yağının bağışıklık sistemi için faydaları olduğu düşünülse de bu durumun kanıtları biraz zayıf. Üstelik yüksek dozda balık yağı tersini de gerçekleştirebilir. Eğer üşütmelere ve yorgunluğa yatkın bir bünyeniz varsa, doğru bir beslenmeyle dengeli bir omega alımı en iyi tercih olacaktır.

kalp sagligi

Kalp sağlığı

Balık yağının kardiyovasküler sağlığı korumasıyla ilgili araştırmalar şöyle özetlenebilir; “Eskiden düşünüldüğü kadar etkili değil.” Geçmişte gerçekleştirilen araştırmaların şimdi bakıldığında biraz hevesli olduğu görülüyor. Genel kabul olarak takviye ya da beslenme yoluyla düşük omega 3 alımı (kombine edilmiş 300 grlık EPA ve DHA) sağlıklı olabiliyor fakat yüksek dozlar daha iyi diye bir durum yok.

Peki balık yağı takviyesi almalı mıyız? 

Balık yağı takviyelerinin bu kadar popüler olmasının sebebi, beslenme alışkanlıklarımızın genel olarak omega 6 yağ asitleri açısından yüksek (mısır, soya ve et ürünleri) ve omega 3 açısından düşük olması. Bu boşluğu kapatmak için balık yağı basit ve efektif bir yol olarak görülüyor.

Akdeniz mutfağı gibi (bol balığın bulunduğu) beslenme planlarına sahipseniz, zaten bu dengesizliği yaşamıyor olabilirsiniz ve balık yağı takviyesi pek de işe yaramaz.

Bu genellikle beslenmelerinde balık bulunmayan ya da az bulunan insanlar için geçerli bir durum. Omega 3 ve 6 yağlarında dengeyi tutturmak böyle de sağlanabilir.

Yani takviyeyi almadan önce kendinizi değerlendirmemiz gerekiyor. Yeteri kadar yağlı balık tüketiyor muyuz? Eğer zaten tüketmediğinizi düşünmüyorsanız, takviyeden önce bir balıkçının yolunu tutmak daha mantıklı olabilir.

 
 

BENZER YAZILAR